• Посилання скопійовано

Експерти: Через ініціативу НБУ в Україні подорожчають авто

Ініціатива Нацбанку заборонити готівкові розрахунки при великих покупках може привести до подорожчання автомобілів на 2-3%, оскільки доведеться платити банківські комісії та збори при переказах коштів, вважають експерти

На їхню думку, "з-під поли" залізних коней офіційні дилери не будуть ризикувати продавати, навіть щоб зберегти ціни. Легше - так званим сірим продавцям і торговцям на авторинках, оскільки там відстежити всі операції просто неможливо, пише UBR.

"Якщо постане питання, щоб оплачувати безготівковими коштами, то, швидше за все, це буде якось або за згодою сторін, або можливо це буде впливати на вартість автомобіля", - сказав фінансовий директор автоцентру Сергій Данилюк.

Новий закон дозволить Нацбанку в цілому відслідковувати величезний обсяг платежів, які сьогодні йому практично непідконтрольні.

"Обійти таку норму буде неможливо. Покупець нерухомості або транспорту просто не зможе оформити право власності на квартиру або зареєструвати машину, поки не пред'явить документ, що операція була оплачена безготівковим способом", - пояснив директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем (EMA) Олександр Карпов.

Головною перепоною новим правилам може стати нерозвиненість інфраструктури. Відповідно до змін, які повинні бути внесені до Адміністративного кодексу, за відмову прийняти платіжну картку торговців штрафуватимуть на 8,5 тис. грн. Такі заходи повинні підштовхнути і населення, яке сьогодні дуже неохоче користується пластиком.

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь