• Посилання скопійовано

НБУ ухвалив низку нормативних актів на виконання норм про депозитарну систему

Ряд постанов, спрямованих на виконання норм Закону України «Про депозитарну систему України», який набрав чинності 12 жовтня 2013, було прийнято Правлінням Національного банку України

НБУ ухвалив низку нормативних актів на виконання норм про депозитарну систему

Правління Національного банку України прийняло низку постанов, спрямованих на виконання норм Закону України “Про депозитарну систему України”, яким передбачена нова система функціонування фондового ринку та визначено, що проведення грошових розрахунків за правочинами щодо цінних паперів за принципом “поставка цінних паперів проти оплати” здійснюється через Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках.

Так, Постановою Правління Національного банку України від 25 вересня 2013 р. № 387 “Про встановлення особливостей розрахунків за правочинами щодо цінних паперів та затвердження Положення про депозитарну та клірингову діяльність Національного банку України” (зареєстрована в Міністерстві юстиції України 09 жовтня 2013 за № 1727/24259) визначено особливості розрахунків за правочинами щодо цінних паперів, депозитарну та клірингову діяльність щодо яких згідно вимог зазначеного закону провадить Національний банк України.

Положення про депозитарну та клірингову діяльність Національного банку України врегульовує питання діяльності Національного банку України, як  депозитарію та депозитарної установи та унормовує повноваження Національного банку України на фондовому ринку у відповідності до норм Закону “Про депозитарну систему України”, зокрема, встановлює регламент депозитарію Національного банку України, порядок укладання та виконання ним договорів, порядок обслуговування ним операцій за договорами щодо цінних паперів.

Постановою Правління Національного банку України від 25 вересня 2013 р. № 386 (зареєстрована в Міністерстві юстиції України 09.10.2013 за № 1726/24258) затверджено Порядок передачі випусків облігацій місцевих позик до Національного банку України, положення якого спрямовані на виконання норм Закону України “Про депозитарну систему України” та забезпечують передачу  12 жовтня 2013 року усіх випусків облігацій місцевих позик бездокументарної форми існування на зберігання та обслуговування до Національного банку України з відкриттям рахунків відповідним емітентам та депозитарним установам.

Постановою Правління Національного банку України від 30 вересня 2013 р. № 394 (зареєстрована в Міністерстві юстиції України 09 жовтня 2013 р. за № 1728/24260) затверджено зміни до Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України”, в частині уточнення (з урахуванням депозитарного обліку облігацій місцевих позик в Національному банку) порядку підтвердження наявності у банку облігацій місцевих позик у разі надання їх в забезпечення за кредитом рефінансування.

Практична реалізація норм зазначених постанов сприятиме централізації депозитарного обліку та розрахунків, запровадженню чітких та прозорих механізмів здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів відповідно до тенденцій на світових фінансових ринках, міжнародних стандартів, рекомендацій щодо депозитарного обліку цінних паперів та законодавчих вимог.

 

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»