• Посилання скопійовано

НБУ удосконалив порядок здійснення банками аналізу інформації про фінансові операції

Такі дії пов'язані з останніми кроками регулятора у сфері лібералізації валютного регулювання, а саме – з нещодавнім рішенням надати іноземним інвесторам можливість повертати вкладені в Україну кошти

НБУ удосконалив порядок здійснення банками аналізу інформації про фінансові операції

Нагадаємо, досі було заборонено купувати та перерахувати іноземну валюту, щоб повернути за кордон кошти, отримані іноземними інвесторами від продажу корпоративних прав, певних видів цінних паперів, внаслідок зменшення статутних капіталів юридичних осіб, виходу з господарських товариств іноземних інвесторів. Минулого тижня Національний банк вирішив дозволити такі операції з 12 червня 2017 року. Більше тут>>

Водночас для запобігання відтоку капіталу через тіньові схеми регулятор стежитиме, щоб ці операції відповідали визначеному переліку умов.

У зв’язку з цим Національний банк розширив перелік індикаторів операцій, які потребуватимуть поглибленого аналізу та перевірки банками. Якщо раніше до них належали, зокрема, перекази фізичних осіб на суму більше 150 тис. грн та повернення іноземному інвестору дивідендів, то в подальшому до них будуть належати такі операції:

• переказ фізичної особи на суму більше 150 тис. грн в еквіваленті (крім соціальних виплат (лікування, навчання, поховання), заробітної плати нерезидентів, та переказу на суму до 50 тис. дол. США з метою сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів);

• повернення інвестицій від продажу корпоративних прав або цінних паперів.

Водночас новий механізм розширив перелік фінансових операцій, які не потребують здійснення аналізу документів та інформації. До нього додалися операції з переказу коштів за кордон на підставі індивідуальних ліцензій НБУ та переказу коштів від продажу лістингових цінних паперів на українських фондових біржах.

Також банки мають вживати достатніх заходів для встановлення реальних власників юридичних осіб.

Відповідні зміни передбачено постановою НБУ від 25.05.2017 р. № 43 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", яка набере чинності з 12 червня 2017 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»