• Посилання скопійовано

Статзвітність до Нацбанку з 2019 року слід подавати за новими правилами

НБУ затвердив сучасні та зручніші правила складання та подання до Національного банку статистичної звітності. Вони почнуть діяти з 1 січня 2019 року

Статзвітність до Нацбанку з 2019 року слід подавати за новими правилами

НБУ повідомляє, що він затвердив сучасні та зручніші правила складання та подання до Національного банку статистичної звітності, які набудуть чинності 01 січня 2019 року.

Зокрема, новими підходами передбачено:

  • подання з початку 2019 року даних у форматі XML, що відповідає міжнародній практиці. До цього часу банки використовували розроблений Нацбанком формат для подання звітності;
  • систематизацію показників статистичної звітності в зручніший та зрозуміліший для користувачів єдиний реєстр, який замінює діючі форми та є в публічному доступі на офіційній сторінці Нацбанку;
  • використання відкритих каналів для передачі даних з високим рівнем захисту інформації: подання звітності здійснюється через веб-портал Нацбанку або API, що робить процес подачі зручним.

На додаток в нових правилах унормовано вимогу щодо накладання уповноваженою особою електронного підпису на файл з показниками статистичної звітності, що не потребуватиме в подальшому підтвердження на паперовому носії.

Проект нових правил неодноразово обговорювався з банківською спільнотою. Нові правила дозволять підвищити гнучкість процесу оновлення вимог до статистичної звітності у майбутньому і забезпечити підвищення якості звітних даних через удосконалення алгоритмів контролю за ними при формуванні статистичної звітності. Це сприятиме запровадженню загальновизнаних міжнародних практик та формуванню засад для переходу до подання Національним банком звітності європейським регуляторам.

Додаткові роз’яснення та матеріали розміщені на сайті Національного банку, у розділі «Статистика – організація статистичної звітності».

Зазначені підходи затверджено постановою Правління НБУ від 13.11.2018 р. №120 «Про затвердження Правил організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України». Постанова набуває чинності 01 січня 2019 року.

До цього часу залишаються чинними Правила організації статистичної звітності, що подається до Національного банку, затверджені постановою Правління НБУ від 01.03.2016 р. №129 зі змінами.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»