• Посилання скопійовано

Нацбанк оновив Інструкцію про відкриття і закриття рахунків банків

Нацбанк своєю постановою №56 затвердив нову редакцію Інструкції про відкриття і закриття рахунків банків. Зокрема, оформляти картки із зразками підписів більше не потрібно

Нацбанк оновив Інструкцію про відкриття і закриття рахунків банків

Для поступового переходу України до вільного руху капіталу Нацбанк надає можливість відкривати рахунки новим суб’єктам фінансового ринку України – юрособам-нерезидентам, у тому числі іноземним інвестиційним фондам та компаніям з управління активами, що діють від імені таких інвестиційних фондів.

Право відкривати рахунки в українських фінансових установах та здійснювати через такі рахунки валютні операції юридичним особам – нерезидентам України передбачають Закони «Про валюту і валютні операції» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій», а також Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

З цією метою Нацбанк оновив Інструкцію про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів.

Вона, зокрема, регулює порядок відкриття/закриття банками:

  • рахунків  клієнтів – резидентів і нерезидентів України (фізичних та юридичних осіб);
  • кореспондентських рахунків банків – резидентів та нерезидентів;
  • рахунків міжнародних фінансових організацій, а також управителя за договором управління майном.

Крім того, спрощення в порядку відкриття рахунків клієнтів, передбачені в Інструкції, позитивно вплинуть на умови ведення бізнесу в Україні завдяки таким новаціям:

  • скасування подання клієнтами банків під час відкриття рахунків картки зі зразками підписів – відтепер розпорядження рахунком здійснюватиметься на підставі переліку осіб, які відповідно до законодавства мають на це право, та  що не потребує нотаріального посвідчення;
  • зміна найменування юрособи не передбачає закриття діючих рахунків.

Положення документа не містять також режимів рахунків клієнтів (тобто обмежень стосовно проведення операцій з рахунками), а лише визначають деякі особливості здійснення операцій за рахунками окремих клієнтів.

Нова редакція Інструкції затверджена постановою НБУ від 01.04.2019 р. №56 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». Оновлена Інструкція набирає чинності з 04 квітня 2019 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»