• Посилання скопійовано

Як НБУ спростив відкриття та закриття рахунків?

3 січня 2020 року набрали чинності дві постанови НБУ від 27.12.2019 р. — №162 та №163. Перша постанова передбачає зміну в порядку відкриття банками спецрахунків для здійснення процедур банкрутства для СГ та в порядку закриття рахунків для ФОП. Друга ж стосується операцій за вкладними (депозитними) рахунками іноземних представництв

Як НБУ спростив відкриття та закриття рахунків?

Відкриття рахунку

Згідно з оновленою нормою  п. 38 р. ІІІ Інструкції №492, банку для відкриття поточного рахунку юридичній особі – резиденту, яка не має рахунку в цьому банку, достатньо лише надати заяву про відкриття поточного рахунку (додаток 2). Заяву підписує керівник юридичної особи або інша уповноважена на це особа.

Подавати копії установчих документів (статуту/засновницького договору/установчого акта/положення) не потрібно з 03.01.2020 р., адже цей абзац виключено з п. 38 р. ІІІ Інструкції №492.

 

Передача права розпоряджатися рахунками

Юридичні особи. Уточнено, що саме під час відкриття поточного рахунку юрособа має подати або надіслати у паперовій/електронній формі (засобами інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем):

  • перелік осіб, які відповідно до установчих документів мають право розпоряджатися рахунком, а також підписувати розрахункові документи (раніше про підписи не мовилося);
  • документи, що підтверджують їх повноваження.

Щодо подання такого переліку, то наразі Інструкція №492 висуває вимоги до його оформлення. Так, перелік складається в довільній формі або у формі, визначеній банком у внутрішніх документах, та має мати такі обов'язкові реквізити: прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) розпорядника рахунку та його власноручний підпис.

Кількість розпорядників рахунку в переліку не обмежується.

Перелік засвідчується підписом керівника (уповноваженої особи) / керівника організації, якій клієнт адміністративно підпорядкований. Власноручний підпис розпорядника рахунку клієнта не зазначається в переліку, якщо розпорядження рахунком здійснюватиметься лише за допомогою систем дистанційного обслуговування.

ФОП, самозайняті особи та фізособи. Тут змін суттєвих немає. Як і раніше, видаткові операції за рахунками таких осіб здійснюються за розпорядженням власника або за його дорученням на підставі довіреності (копії довіреності), засвідченої нотаріально, а у випадках, визначених законодавством України, іншими уповноваженими на це особами. 

Полегшенням є те, що довіреність може бути засвідчена уповноваженим працівником банку, якщо вона складається в банку (у присутності власника рахунку та довірених осіб). Така довіреність додаткового засвідчення не потребує.

 

Використання коштів із підприємницьких та власних рахунків

Про те, що НБУ забороняє використовувати підприємницькі рахунки ФОП для здійснення витрати на власні потреби, ми писали тут. Знають про таку позицію НБУ й самі фахівці ДПС (читайте тут).

Таку заборону передбачено саме через внесення змін у Інструкцію №142 Постановою №162.

 

Закриття рахунку ФОП у разі припинення діяльності

Полегшення життя ФОП у такому разі прописане в оновленому п. 4 п. 135 р. ХІІІ Інструкції №492. Тепер не потрібно обов’язково відвідувати банк аби закрити підприємницький рахунок, якщо ФОП закрив свою діяльність.

Якщо з 03.01.2020 року банк отримає інформацію від контролюючих органів про закриття ФОП, перевіривши її в ЄДР через портал електронних сервісів, то банк:

  • закриває поточний рахунок ФОП без отримання будь-яких документів від клієнта, якщо на такому рахунку немає залишку коштів;
  • якщо кошти на рахунку будуть, банк все рівно його закриє. Але перед закриттям банк такі кошти або перерахує на існуючий у цьому ж банку непідприємницький рахунок фізособи, або ж спочатку відкриє такий рахунок фізособі, а потім перераховує на нього залишок коштів з підприємницького рахунку.

 

Рахунки для здійснення процедур санації/реструктуризації/погашення боргів боржника

Пунктом 60 р. ІV Інструкції №492 детально визначено порядок відкриття банками спеціального рахунку для здійснення процедури санації боржника – юрособи та відкриття банками спеціального/окремого рахунку для здійснення арбітражним керуючим процедури реструктуризації боргів та погашення боргів боржника – фізособи та ФОП. Цьому наразі присвячено п. 60 та п. 61 р. ІV Інструкції.

Так, банк окремо відкриватиме спеціальний рахунок для здійснення керуючим санацією процедури санації боржника – юридичної особи та спеціальний/окремий рахунок для здійснення арбітражним керуючим процедури реструктуризації боргів та погашення боргів боржника – фізичної особи (фізичної особи-підприємця).

За поясненням НБУ, це було зроблено, щоб, зокрема, забезпечити рівні права та можливості для захисту законних інтересів кредиторів під час банкрутства та  врегулювати відносини щодо відновлення платоспроможності фізичних осіб, які опинилися в скрутній фінансовій ситуації.

 

Операції за вкладними рахунками

Із Інструкції №492 виключають норми, що стосуються операцій зі вкладними (депозитними) рахунками:

  • суб'єкта господарювання, юридичної особи – нерезидента (це норми п. 98-102);
  • фізособи (це норми п. 110-114);
  • представництва іноземного інвестора (це норма п. 118).

Ці норми регулювали операції щодо зарахування коштів на депозитний рахунок при його відкритті, операцій із нарахування відсотків за депозитом, їх зарахування до тіла депозиту або на окремий рахунок, повернення вкладу, видаткові операції із депозитного рахунку.

Що стосується операцій за вкладними (депозитними) рахунками іноземних представництв, то завдяки Постанові №163 вони трансформовані шляхом перенесення до п. 123 розділу X Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №5.

Втім, такої трансформації не перебачено для інших осіб. А тому ми так розуміємо, що відтепер усі особливості щодо депозитних рахунків, які були виключені з Інструкції №492, для клієнтів будуть визначатися в договорі із банком.

 

І це ще не все!

З 03.01.2020 р. юридична особа – нерезидент, представництво юридичної особи – нерезидента в Україні зобов'язані повідомляти банк про внесення змін до їх реєстраційних документів у порядку, визначеному договором банківського рахунку (новий п. 22 Інструкції №492). Раніше такої вимоги Інструкція №492 не містила.

А банк здійснює процедуру відкриття нових рахунків і закриття раніше відкритих рахунків клієнтів у разі зміни за ініціативою банку всіх або окремих (одного або кількох) банківських реквізитів: найменування банку, коду банку, номеру рахунку. Як бачимо, з цього переліку виключено згадку про зміну валюти рахунку.

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»