• Посилання скопійовано

З 24 червня діє оновлений порядок використання е-грошей

НБУ вніс зміни до Положення про випуск е-грошей та здійснення платіжних операцій з ними. Передбачено, що е-гаманець відкривається для виконання господарської та підприємницької діяльності

 З 24 червня діє оновлений порядок використання е-грошей

Постановою Правління НБУ від 22.06.2023 р. № 82 внесено зміни до Положення про випуск електронних грошей та здійснення платіжних операцій з ними. Ці зміни почали діяти з 24 червня.

Зокрема, на емітентів е-грошей покладені обов'язки:

  • надсилати повідомлення про відкриття або закриття електронного гаманця (відкритого включно через відокремлені підрозділи емітента) платнику податків - користувачу/комерційному агенту до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, у день відкриття/закриття електронного гаманця відповідно до законодавства України та проведення видаткових операцій за електронним гаманцем такого користувача/комерційного агента;
  • перевіряти під час відкриття або закриття електронного гаманця споживачу/користувачу наявність інформації про внесення такої особи до Єдиного реєстру боржників. Емітент надсилає повідомлення в установленому законодавством України порядку до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця про відкриття або закриття електронного гаманця споживачу/користувачу, унесеного до Єдиного реєстру боржників, у день відкриття або закриття електронного гаманця.

Також уточнено, що емітент відкриває користувачу електронний гаманець для виконання власних господарських зобов'язань та господарської/підприємницької, незалежної професійної діяльності, а також діяльності зі сплати/приймання благодійних внесків/пожертвувань.

Також оновлено п. 63-65 Положення. Ним визначено перелік платіжних операцій з використанням електронного гаманця користувача, які емітент зобов'язаний забезпечити виконати, а також зобов'язання емітента забезпечити негайне погашення електронних грошей.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»