• Посилання скопійовано

НБУ оновить порядок безвиїзних перевірок небанківських фінустанов

Нацбанк розпочинає обговорення нового положення про безвиїзний нагляд за діяльністю на ринках небанківських фінансових послуг. Положення набере чинності з 01.01.2024

НБУ оновить порядок безвиїзних перевірок небанківських фінустанов

Національний банк в межах реалізації вимог Закону України «Про фінансові послуги та фінансові компанії» (далі – Закон) оприлюднив проєкт постанови Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про безвиїзний нагляд за діяльністю з надання фінансових та супровідних послуг» (далі – Положення). 

Положення розроблено з метою встановлення порядку здійснення Національним банком безвиїзного нагляду на ринках небанківських фінансових послуг за: 

  • надавачами фінансових і супровідних послуг та їх відокремленими підрозділами;
  • небанківськими фінансовими групами та їх учасниками;
  • власниками істотної участі;
  • ключовими учасниками у структурі власності;
  • афілійованими та спорідненими особами надавачів фінансових послуг; 
  • іноземними учасниками ринку фінансових послуг, які здійснюють діяльність з надання фінансових та/або супровідних послуг в Україні; 
  • особами, які у встановленому Законом про фінансові послуги, спеціальними законами порядку надають послуги з аутсорсингу надавачам фінансових послуг.

Положенням установлюються вимоги, спрямовані на регламентування мети, способів та особливостей здійснення напрямів безвиїзного нагляду і заходів, що вживатимуться за результатами такого нагляду. 

Положення також визначає порядок взаємодії та обміну інформацією з надавачами фінансових і супровідних послуг, відповідальними особами небанківських фінансових груп, іншими особами, які охоплені наглядовою діяльністю.

У проєкті постанови передбачено, що Положення набере чинності з 01.01.2024 (одночасно із введенням в дію нового Закону України «Про фінансові послуги та фінансові компанії»). Водночас чинне Положення про здійснення Національним банком України безвиїзного нагляду на ринках небанківських фінансових послуг, затверджене постановою Правління НБУ від 28.12.2020 №169 (зі змінами), буде визнане таким, що втратило чинність. 

Ознайомитися з матеріалами до обговорення можна за посиланням:

  • Проєкт постанови «Про затвердження Положення про безвиїзний нагляд за діяльністю з надання фінансових та супровідних послуг»;
  • Аналіз регуляторного впливу проєкту постанови Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про здійснення безвиїзного нагляду за діяльністю з надання фінансових та супровідних послуг».

 Зауваження та пропозиції до проєкту постанови приймаються до 9 жовтня 2023 року на електронну адресу: NBFI.regulations@bank.gov.ua.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»