• Посилання скопійовано

Фінансові установи оновлять кредитні договори: постанова НБУ

У Положенні про додаткові вимоги до договорів небанківських фінансових установ про надання коштів у позику уточнено рахунок, на який споживачеві може здійснюватися перерахування коштів у рахунок кредиту

Фінансові установи оновлять кредитні договори: постанова НБУ

Національний банк уточнив додаткові вимоги до договорів небанківських фінансових установ про надання коштів у позику, в тому числі на виконання норм Закону України “Про платіжні послуги”.

У Положенні про додаткові вимоги до договорів небанківських фінансових установ про надання коштів у позику (споживчий, фінансовий кредит), затвердженому постановою Правління Національного банку від 03.11.2021 року № 113 (далі – Положення № 113):

  • уточнено рахунок, на який споживачеві – стороні договору може здійснюватися перерахування коштів у рахунок кредиту;
  • уточнено вимоги до договорів, що укладаються в електронній формі;
  • оновлено вимоги до договірних умов щодо списання коштів із рахунку споживача – сторони договору на користь кредитодавця (якщо такі передбачені);
  • доповнено перелік недобросовісних умов договору.

Зазначені зміни посилять захист прав споживачів під час укладання договорів споживчого кредитування, а також убезпечать учасників договірних відносин від неналежної комерційної практики та шахрайських дій.

Зміни до Положення № 113 затверджені постановою Правління Національного банку від 18 жовтня 2023 року № 131 “Про затвердження Змін до Положення про додаткові вимоги до договорів небанківських фінансових установ про надання коштів у позику (споживчий, фінансовий кредит)” та набирають чинності з 21 жовтня 2023 року.

У постанові передбачено перехідний період 1 місяць для приведення договорів небанківських кредитодавців у відповідність до затверджених змін.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»