• Посилання скопійовано

Оновлено порядок консолідованого нагляду за небанківськими групами

Положення про порядок нагляду на консолідованій основі за небанківськими фінансовими групами поширюються на контролерів та учасників небанківських фінансових груп, а також на осіб, які мають намір стати контролерами таких груп

Оновлено порядок консолідованого нагляду за небанківськими групами

Національний банк оновив порядок авторизації надавачів фінансових послуг та  здійснення нагляду на консолідованій основі за небанківськими фінансовими групами. Відповідні положення розроблено з метою імплементації вимог Законів України "Про фінансові послуги та фінансові компанії", "Про страхування" та "Про кредитні спілки".

Положення про авторизацію надавачів фінансових послуг та умови здійснення ними діяльності з надання фінансових послуг (затверджене постановою Правління НБУ від 29 грудня №199) стосується всіх надавачів, крім банків та операторів платіжного ринку, і врегульовує, зокрема:

  • порядок видачі або зміни обсягу / типу ліцензії на вид діяльності;
  • процедуру погодження / повідомлення про набуття або збільшення істотної участі;
  • вимоги до ділової репутації та порядок її оцінки;
  • вимоги до фінансового стану юридичних осіб і майнового стану фізичних осіб;
  • порядок припинення діяльності з надання фінансових послуг.

Положення про порядок нагляду на консолідованій основі за небанківськими фінансовими групами (затверджене постановою Правління НБУ від 29 грудня №202) поширюються на контролерів та учасників небанківських фінансових груп, а також на осіб, які мають намір стати контролерами таких груп, надавачів небанківських фінансових послуг (крім кредитних спілок).

Положення визначає:

  • порядок ідентифікації, визнання та припинення визнання Національним банком небанківської фінансової групи;
  • вимоги до відповідальної особи групи та порядок її погодження Національним банком;
  • вимоги до структури власності групи та систем корпоративного управління, внутрішнього контролю, включаючи управління ризиками;
  • вимоги щодо дотримання пруденційних вимог, складання та подання звітності і необхідної інформації Національному банку для здійснення консолідованого нагляду.

Положенням про загальні вимоги до документів і порядок їх подання до Національного банку України в межах окремих процедур (затверджене постановою Правління НБУ від 29 грудня №200) уніфіковано загальні вимоги до документів, що подаються до Національного банку для здійснення процедур:

  • ліцензування, реєстрації, авторизації учасників ринку фінансових послуг та учасників платіжного ринку (крім платіжних систем, учасників платіжних систем, технологічних операторів платіжних послуг та комерційних агентів надавачів фінансових платіжних послуг);
  • добровільного виходу страховика, кредитної спілки з ринку;
  • ідентифікації, визнання небанківських фінансових груп.

Вищезазначені вимоги набирають чинності з 01 січня 2024 року. Водночас для надавачів фінансових послуг та небанківських фінансових груп, державне регулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Національний банк,  визначено перехідний період до 01 липня 2024 року для приведення своєї діяльності у відповідність до цих вимог. 

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»