• Посилання скопійовано

Оновлено вимоги до структури капіталу банків: рішення НБУ

Зокрема, новим Положенням про порядок визначення банками України розміру регулятивного капіталу визначається порядок розрахунку основного капіталу І рівня, додаткового капіталу І рівня, капіталу ІІ рівня, їх складові та вирахування з них

Оновлено вимоги до структури капіталу банків: рішення НБУ

Національний банк України оновив вимоги до структури капіталу банків відповідно до норм Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи" (від 30 червня 2021 року №1587-ІХ). Ці норми визначають запровадження для банків нової (трирівневої) структури капіталу з 05 серпня 2024 року.

Положенням про порядок визначення банками України розміру регулятивного капіталу  визначається:

  • порядок розрахунку основного капіталу І рівня, додаткового капіталу І рівня, капіталу ІІ рівня, їх складові та вирахування з них;
  • вимоги до складових капіталу, за рахунок яких формується капітал;
  • порядок та умови отримання банком дозволу / погодження Національного банку щодо включення окремих складових до капіталу тощо.

Передбачається поетапне запровадження нових вимог. Так, 

  • до 01 квітня 2024 року банки мають розробити внутрішні положення щодо визначення розміру регулятивного капіталу; 
  • з 01 квітня до 01 липня 2024 року – провести тестові розрахунки та повідомити про їх результати НБУ; 
  • з 05 серпня 2024 року – розпочати здійснення розрахунку регулятивного капіталу згідно з новими вимогами.

Запровадження нової структури капіталу є черговим вагомим кроком до наближення нормативно-правових актів Національного банку у сфері регулювання банківської діяльності до стандартів Європейського Союзу.

Відповідність капіталу встановленим вимогам забезпечує здатність капіталу виконувати його головну функцію, а саме – негайно поглинати збитки, які виникають внаслідок реалізації ризиків, притаманних банківській діяльності.

«Впровадження нової структури капіталу для банків – вагомий крок для підвищення стійкості банківської системи та її конкурентоздатності, – зазначила перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова. – Враховуючи результати оцінки стійкості, поточний стан банків та поетапне запровадження нових вимог, ми впевнені, що банки з цим завданням впораються».

Положення про порядок визначення банками України розміру регулятивного капіталу затверджено постановою Правління Національного банку від 28 грудня 2023 року №196, яка набирає чинності 30 грудня 2023 року.

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»