• Посилання скопійовано

Чи буде змінено копійки на шаги: лист від НБУ

Нацбанк запропонував Верховній Раді відновити історичну справедливість у сфері грошового обігу шляхом зміни назви розмінної монети з «копійка» на питомо українську – «шаг»

Чи буде змінено копійки на шаги: лист від НБУ

У вересні ми вже писали, що Національний банк України ініціює зміну назви розмінної монети «копійка» на «шаг» для відновлення історичної справедливості та посилення національних традицій у грошовому обігу України.

Про це тоді повідомив Голова Національного банку Андрій Пишний під час пресзаходу.

А тепер Гетманцев у своєму Телеграм-каналі повідомив, що Національний банк України надіслав до Верховної Ради лист від 09.10.2024 №50-0013/76753 з ініціативою стосовно відновлення історичної справедливості у сфері грошового обігу та зміни назви української розмінної монети з «копійка» на питомо українську – «шаг».

Для реалізації пропозицій, спрямованих на зміну назви розмінної монети «шаг» замість «копійка», потрібно буде унести зміни до низки законодавчих актів України, зокрема до законів України «Про Національний банк України», «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», «Про пенсійне забезпечення», а також окремим законопроєктом – до Податкового кодексу України.

Проєкти цих комплексних законодавчих пропозицій вже розроблені Нацбанком. Їх втілення не передбачає додаткових витрат, зокрема виробничого чи організаційно-технічного характеру з боку Національного банку. 

Також у листі вказано, що карбування роздрібних українських шагів не передбачатиме миттєвого вилучення копійок, які перебувають в обігу, а отже, за умови планування достатнього перехідного періоду не спричинить жодних хвилювань з боку населення чи бізнесу.

Наостанок у листі повідомлено, що Нацбанк планує у 2025 році відкарбувати 20 мільйонів монет, тому необхідно визначитися: чи будуть це радянські копійки, чи наші українські ШАГИ!

Автор: Брік Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»