• Посилання скопійовано

НБУ зберіг вимогу до обов’язкового продажу надходжень валюти на рівні 50%

Нацбанк зберіг вимогу до обов’язкового продажу надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб на рівні 50%, до якого її було знижено у квітні цього року

 НБУ зберіг вимогу до обов’язкового продажу надходжень валюти на рівні 50%

Національний банк зберіг вимогу до обов’язкового продажу надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб на рівні 50%, до якого її було знижено у квітні цього року, - про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті НБУ.

Нагадуємо, вимога до обов’язкового продажу надходжень встановлюється на шість місяців. Востаннє Національний банк переглядав цю вимогу наприкінці травня цього року, і вона була встановлена на рівні 50% з 16 червня до 13 грудня 2017 року включно.

Сьогодні Правління НБУ вважає за необхідне залишити вимогу без змін, оскільки наразі вона є ефективним інструментом забезпечення ритмічності надходжень іноземної валюти на міжбанківський валютний ринок і, відповідно, важливим для стабільності на валютному ринку.

Як і раніше, уповноважений банк має попередньо зараховувати надходження в інвалюті, на які поширюється вимога, на окремий рахунок «Розподільчі рахунки суб’єктів господарювання». На наступний день після зарахування цих коштів на розподільчий рахунок банк повинен здійснити їх обов’язковий продаж без доручення клієнта.

Водночас розширено перелік операцій бізнесу, надходження за якими не є обов’язковими до продажу. Відтепер вимога не буде поширюватися на перекази, що були здійснені банком за рахунок власних (не куплених) коштів клієнта, які повертаються іноземним банком.

Як і раніше, інвалюта, яка була куплена і повернена, може бути використана клієнтом протягом семи днів після дня їх перерахування уповноваженим банком. На восьмий день після дня її перерахування такі надходження підлягатимуть обов’язковому продажу, за умови якщо не перевищено 10-денний строк використання резидентом купленої іноземної валюти, як це передбачено відповідним нормативно-правовим актом Національного банку України.

Рішення про збереження вимоги затверджено постановою Правління НБУ №129 від 13.12.2017 року «Про запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті та встановлення розміру обов’язкового продажу таких надходжень», яка набуває чинності з 14.12.2017 року та діє до 13.06.2018 року включно.

***

Читайте також:

НБУ спрощує порядок ввезення готівкової іноземної валюти в Україну

Нацбанк скасував обов’язковість проведення регулярних планових перевірок дотримання вимог валютного законодавства

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»