• Посилання скопійовано

Чому розмір пенсії залежить від року виходу на пенсію

Чому розмір пенсії є різним залежно від року виходу на пенсію?

Відповідно до норм Закону України від 09.07.2003 р. №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» розмір пенсії конкретної особи залежить від тривалості страхового стажу і розміру заробітної плати (доходу), з якої сплачено внески до Пенсійного фонду України. За такими принципами визначається пенсійне забезпечення будь-якого працівника.

Для кожного пенсіонера визначаються індивідуальний коефіцієнт страхового стажу (залежно від кількості відпрацьованих місяців) і коефіцієнт заробітку, який розраховується шляхом ділення фактичної заробітної плати застрахованої особи на величину середньої зарплати в Україні за відповідний період у розрізі кожного місяця.

Розмір пенсії також залежить від року виходу на пенсію, оскільки індивідуальний коефіцієнт заробітної плати визначається з урахуванням середньої заробітної плати у середньому на одну застраховану особу загалом в Україні, з якої сплачено страхові внески, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії.

З 01.01.2012 р. застосовуватиметься заробітна плата у середньому на одну застраховану особу загалом в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

М. Щербина, заступник начальника Головного управління

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»