• Посилання скопійовано

Діти війни й учасники бойових дій — це різні категорії

Я маю статус учасника бойових дій. Чи маю я право на надбавку до пенсії як особа, яка належить до категорії «діти війни»?

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» діти війни — це громадяни України, яким на момент закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 року) не виповнилося 18 років.

Дітям війни, крім дітей, на яких поширюється дія законів «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань», до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання або державної соціальної допомоги, яка виплачується замість пенсії, призначають підвищення у розмірі 49,80 грн.

Відповідно до п. 22 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантіях їх соціального захисту» учасникам бойових дій пенсії або довічне грошове утримання, або державну соціальну допомогу, яка виплачується замість пенсії, підвищують на 25% від прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність. З 1 жовтня 2011 року це 196 грн (784 грн х 25%).

Крім того, учасникам бойових дій, відповідно до ст. 1 Закону України «Про поліпшення матеріального стану учасників бойових дій та інвалідів війни», призначають цільову грошову допомогу на життя у розмірі 40 грн.

Оскільки Ви маєте статус учасника бойових дій і на Вас поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», Ви не маєте права на надбавку згідно з Законом України «Про соціальний захист дітей війни».

Т. Мельникова, начальник управління ПФУ у Першотравневому районі АРК

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»