• Посилання скопійовано

Період догляду за дитиною з 3-х до 6 років не входить до стажу

Знаю, що до стажу матері входять перші 3 роки догляду за дитиною. А період з 3-х до 6 років входить до стажу чи ні?

Відповідно до статті 24 Закону України від 09.07.2003 р. №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (зі змінами) страховий стаж — це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачуються страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок. Категорії осіб, що підлягають державному пенсійному страхуванню, визначено статтею 11 цього Закону. Осіб, які відповідно до законодавства отримують допомогу для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на підставі п. 13 статі 11 вищезазначеного Закону, віднесено до категорії застрахованих осіб, а відповідно до п. 13 ч.1 статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» — до платників єдиного соціального внеску. Цей період було визначено як такий, що зараховується до стажу роботи, і Законом України «Про пенсійне забезпечення». Відповідно до статті 181 Кодексу законів про працю відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і відпустка без збереження заробітної плати (у разі якщо дитина потребує домашнього догляду, на підставі медичного висновку, але не більш ніж до досягнення шестирічного віку) зараховується як до загального, так і до безперервного стажу роботи за фахом. Страховий стаж розраховується територіальними органами Пенсійного фонду України відповідно до вимог Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (зі змінами) за даними системи персоніфікованого обліку, а за періоди до запровадження системи персоніфікованого обліку відомостей — на підставі документів і в порядку, визначеному законодавством, чинним раніше. Таким чином, період догляду за дитиною до 01.01.2004 року зараховується до страхового стажу непрацюючої матери (до досягнення нею 3-річного віку) або працюючої матери, якій у встановленому Законом порядку надано відповідну відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6-річного віку.

Починаючи з 1 січня 2004 року час догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до страхового стажу за умови отримання відповідної допомоги (за даними, розміщеними в системі персоніфікованого обліку) Відповідно до статті 14 страхувальниками таких осіб є підприємства, установи, організації, військові частини та органи, які виплачують допомогу. Час неоплачуваної відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років не зараховується до страхового стажу.

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»