• Посилання скопійовано

Президент підписав Закон щодо пенсійної реформи

8 жовтня 2017 року Президент Петро Порошенко підписав Закон від 03.10.2017 р. №2148-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій"

Президент підписав Закон щодо пенсійної реформи

Про це повідомила прес-служба Президента України.

Глава держави подякував Уряду та Парламенту за спільні зусилля, які дозволили ухвалити цей важливий документ. «Хочу привітати всіх пенсіонерів, бо відновлюється справедливість. При чому наголошую, що Закон передбачає не лише зараз підвищення, бо завжди пенсіонерам намагалися підвищити виплати перед виборами. Ми це робимо зараз, і осучаснення пенсій закладено як ефективно працюючий механізм на постійній основі», - зазначив Петро Порошенко. Він наголосив, що це є рішучими кроками для встановлення і відновлення справедливості по відношенню до пенсіонерів.

Президент додав: «Хочу привітати всіх українців, бо коли-небудь ми всі будемо пенсіонерами. І дуже важливо, що справедливість цією пенсійною реформою встановлено».

За його словами, нині важливо зробити все можливе, щоб українські пенсіонери якнайшвидше отримали перерахунок пенсій.

«Скільки нас лякали, що ми не зможемо провести пенсійну реформу без підвищення пенсійного віку. Ми спільно знайшли оптимальний механізм. І, до речі, хотів би окремо підкреслити, аргументація наша була настільки переконливою, що була підтримана і міжнародним співтовариством», - розповів Глава держави.

Нагадаємо, що законопроект №6614 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» прийнято у другому читанні 3 жовтня 2017 року. 

Як повідомляли у ВРУ, законом, зокрема, передбачено:

  • осучаснити розміри пенсій, призначених в минулі роки з урахуванням показника середньої заробітної плати за 2014, 2015, 2016 роки (3 764,40 грн) та із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу у розмірі 1%;
  • поновити виплати пенсії працюючим пенсіонерам в повному обсязі;
  • зменшити величину оцінки одного року страхового стажу з 1,35 до 1,0;
  • запровадити новий порядок виходу на пенсію залежно від наявного страхового стажу;
  • змінити порядок визначення мінімального розміру пенсії;
  • змінити порядок індексації та перерахунку пенсій;
  • провести з 1 жовтня 2017 року перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших виплат з урахування прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на 1 грудня 2017 року Законом «Про Державний бюджет України на 2017 рік», збільшеного на 79 гривень;
  • запровадити єдині правила призначення пенсій;
  • застосувати новий порядок визначення права на призначення пенсій, обчислення розміру та здійснення пенсійних виплат для окремих категорій громадян та інші заходи з удосконалення та реформування солідарної складової пенсійної системи;
  • запроваджується низка заходів у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування, стосовно збору та обліку ЄСВ, соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, на випадок безробіття, а також у сфері зайнятості населення.

Докладно про усі зміни розкажемо після публікації остаточного тексту цього Закону.

***

UPD 10.10.2017

10 жовтня, Закон №2128 опублікований в "Голосі України" від 10.10.2017 р. № 188. Більшість норм цього Закону  набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування (тобто з 11 жовтня 2017 року). Детальніше>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Прес-служба Президента України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»