• Посилання скопійовано

Пенсійний фонд за допомогою реєстру застрахованих осіб сприятиме боротьбі з тіньовою зайнятістю

Серед основних пріоритетів діяльності ПФУ на 2018 рік – сприяння легалізації тіньової зайнятості серед населення. У цьому напрямку Фонд планує продовжити співпрацю з органами ДФС, Держпраці, іншими контролюючими, правоохоронними органами та громадськими організаціями

Пенсійний фонд за допомогою реєстру застрахованих осіб сприятиме боротьбі з тіньовою зайнятістю

Про це повідомила прес-служба ПФУ.

Фахівці пенсійної служби мають на меті більш глибоко використовувати інформацію із реєстру застрахованих осіб. Це дасть змогу здійснювати моніторинг заробітної плати працюючих громадян, зіставити її з показниками рівня оплати праці в розрізі видів діяльності суб’єктів господарювання.

Робота в цьому напрямку проводилась у 2017 році. Зокрема, за даними реєстру застрахованих осіб Пенсійного фонду України, лише у вересні минулого року 57 тисячам осіб працедавці нарахували зарплату понад максимальну величину бази нарахування єдиного соціального внеску (ЄСВ), яка складає 42 100 гривень. Тобто, працедавці сплачують єдиний соціальний внесок (22%) із зазначеної суми, хоча працівники отримали значно вищу зарплату. 

"При цьому на підприємствах усі інші робітники отримують незначну зарплату. Наприклад, бухгалтер та працівник одного товариства з обмеженою відповідальністю у Києві отримують заробітну плату 13,5 та 1,5 мільйони гривень. При цьому середня зарплата інших працівників — 3,8 тисячі гривень. На другому підприємстві зарплата бухгалтера становила 4,8 мільйона гривень, інших чотирьох працівників — близько п’яти тисяч. А в одній великій корпорації з відомим брендом у Київській області працюють лише дві застраховані особи. При цьому зарплата бухгалтера у цій компанії становила понад 800 тисяч гривень, а іншого працівника — 904 тисячі", — навела приклади директор департаменту Тетяна Король.

 

Завдяки реєстру також можна виявити осіб, які працюють у багатьох роботодавців, отримуючи при цьому невелику зарплату.

 

Приміром, у вересні минулого року таких громадян було понад 5,3 тисячі. Причому майже чотири сотні осіб працювали одночасно у від 10 до 97 роботодавців.

"До прикладу, одна особа із Харківської області працювала у 56 роботодавців одночасно. Ця людина отримувала зарплату від 108 до 115 гривень. Загальна сума її доходу в місяць за даними реєстру становила 6055,45 гривень. Інша особа в тій же області  працювала у 36 роботодавців із зарплатою від 108 до 907 гривень. Загальна сума її доходу становила 4687 гривень. Ще одна застрахована особа була найманим працівником одночасно у 32 роботодавців, які зареєстровані у шести різних регіонах і у всіх рахувалась на основному місці роботи. При цьому у 27 роботодавців заробітна плата була меншою за мінімальну", — повідомила посадовиця.

Зазначені факти свідчать про можливе ухилення роботодавців від сплати ЄСВ. Відтак, цього року Фонд планує проводити глибший аналіз відомостей про застрахованих осіб та їх роботодавців і максимально висвітлювати цю роботу.

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»