• Посилання скопійовано

Як перевірити правильність обчислення пенсії?

У кожного, хто колись звертався за призначенням чи перерахунком пенсії, виникало питання: чи правильно її розраховано? Розглянемо, на що ж треба звертати увагу при вирішенні питання щодо правильності обчислення розміру пенсії

Як перевірити правильність обчислення пенсії?

Про це розповіли у Федерації профспілок України.

При зверненні за призначенням чи перерахунком пенсії до органів Пенсійного фонду України надаються документи, необхідні для визначення права на пенсію та її розміру.

Розмір пенсії залежить від тривалості підтвердженого особою страхового (трудового) стажу на момент звернення за призначенням (перерахунком) пенсії та величини одержуваного заробітку (доходу), на які нараховувався єдиний внесок (раніше збір на пенсійне страхування).

Відомості про порядок обчислення страхового стажу і заробітку, які взяті за основу при визначенні розміру пенсії, а також розміру пенсії, можна отримати із витягу з розпорядження про призначення (перерахунок) пенсії. Саме з нього можна дізнатися, чи всі періоди стажу враховано при обчисленні пенсії. Зокрема, якщо до пенсійної справи внесено всі дані про стаж (на підставі трудової книжки, уточнюючих довідок про стаж, документів про навчання, службу та інші періоди роботи (діяльності)), то стаж при обчисленні пенсії має бути врахований у повній мірі. Зокрема, у розпорядженні про призначення (перерахунок) пенсії зазначається тривалість страхового стажу (наприклад, 37 років, 4 місяці 28 днів) і коефіцієнт стажу, який застосовано при обчисленні пенсії (відповідно 0,37333).

Те ж стосується і заробітної плати. Необхідно проаналізувати чи всі необхідні місяці заробітку враховані при обчисленні пенсії і чи відповідають дані про заробіток, враховані при обчисленні пенсії, даним, зазначеним у довідці про заробіток. Більше зазначені застереження стосуються заробітку за будь-які 60 календарних місяців до 30 червня 2000 року.

Заробіток починаючи з 1 липня 2000 р., який враховується на підставі даних із системи персоніфікованого обліку, який ведеться Пенсійним фондом України, буде враховуватися при обчисленні пенсії у розмірі, на який нараховано єдиний внесок (збір на пенсійне страхування). У розпорядженні про призначення (перерахунок) пенсії будуть відображені дані про величину коефіцієнта заробітної плати та показник середньої заробітної плати в Україні, застосовані при обчисленні пенсії. Тут же відображатиметься інформація про оптимізацію заробітку, тобто вилучення із періоду, за який враховується заробітна плата (дохід), невигідного періоду до 60 календарних місяці страхового стажу підряд, але не більше ніж 10 відсотків тривалості страхового стажу, обчисленого в одинарному розмірі.

На розмір пенсії також впливає наявність підвищень та надбавок, інших доплат до пенсії, які встановлюються відповідно до законодавства. Зокрема, у витязі із розпорядження про призначення (перерахунок) пенсії осіб, які мають страховий стаж понад 30 років – жінки, 35 років – чоловіки, буде міститися інформація про тривалість понаднормового стажу та розмір доплати до пенсії за понаднормовий стаж.    

Слід зазначити, що витяг з розпорядження про призначення (перерахунок) пенсії можна отримати в органах Пенсійного фонду за місцем проживання. У разі виникнення питань стосовно обчислення страхового стажу, заробітку і розміру пенсії, особа може звертатися за отриманням необхідних роз’яснень в усній чи письмовій формі до працівників Фонду.

***

Читайте також: Відтепер інформацію про страховий стаж від ПФУ можна отримати в електронній формі.

Усі новини на тему>>

Джерело: Федерація профспілок України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»