• Посилання скопійовано

З 21 березня діє порядок формування е-пенсійного посвідчення

Внесено зміни до Порядку оформлення, виготовлення та видачі документів, що підтверджують призначення особі пенсії. Так, за бажанням особи, якій призначено пенсію, їй може бути сформоване пенсійне посвідчення в електронній формі без виготовлення паперового

З 21 березня діє порядок формування е-пенсійного посвідчення

Пенсійний фонд постановою від 19.01.2024 №3-1 затвердив зміни до Порядку оформлення, виготовлення та видачі документів, що підтверджують призначення особі пенсії. 

Метою внесення змін є формування пенсійного посвідчення в електронній формі (е-пенсійне посвідчення) без виготовлення паперового пенсійного посвідчення або електронного пенсійного посвідчення.

Так, передбачено, що за бажанням особи, якій призначено пенсію, їй може бути сформоване пенсійне посвідчення в електронній формі (е-пенсійне посвідчення) без виготовлення паперового пенсійного посвідчення або електронного пенсійного посвідчення.

Відповідно Порядок доповнено новим розділом VI "Формування е-пенсійного посвідчення". Згідно з ним е-пенсійне посвідчення формуватиметься за наявності в Реєстрі відомостей про призначення особі пенсії, у тому числі відцифрованого образу обличчя особи, та відображатиметься на Порталі Дія. Формування його буде безкоштовним.

Для формування та використання е-пенсійного посвідчення особі необхідно мати реєстраційний номер облікової картки платника податків і встановити мобільний додаток Порталу Дія на електронний пристрій, критерії якого підтримують використання такого додатка, та пройти електронну ідентифікацію.

Е-пенсійне посвідчення буде містити унікальний електронний ідентифікатор (QR-код, штрихкод, цифровий код), який забезпечує перехід за посиланням на відповідний підтвердний запис на вебпорталі Пенсійного фонду.

Повідомлення про формування е-пенсійного посвідчення разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрихкодом, цифровим кодом) або про неможливість його формування у зв’язку з відсутністю необхідних відомостей надсилатиметься особі автоматично через мобільний додаток Порталу Дія.

Е-пенсійне посвідчення використовується особою без додаткового пред’явлення пенсійного посвідчення у паперовій формі, електронного пенсійного посвідчення або платіжної картки, яка одночасно є пенсійним посвідченням.

Для забезпечення можливості перевірки е-пенсійного посвідчення та для отримання за рішенням особи електронних копій (відомостей, даних) органи державної влади, органи місцевого самоврядування, юридичні та фізичні особи можуть підключати власні інформаційні системи до Порталу Дія у порядку, визначеному законодавством.

Електронні копії е-пенсійного посвідчення за бажанням особи можуть подаватися та застосовуватися у таких самих випадках, коли законодавством передбачено подання та застосування копій пенсійного посвідчення.

Електронні копії е-пенсійного посвідчення формуватимуться засобами Порталу Дія із накладенням віддаленого кваліфікованого електронного підпису “Дія.Підпис” особи та кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Порталу Дія з відповідною кваліфікованою електронною позначкою часу.

Перевірка електронних копій (відомостей, даних) проводитиметься шляхом перевірки накладеного на них віддаленого кваліфікованого електронного підпису “Дія.Підпис” особи та кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Порталу Дія відповідно до вимог Закону “Про електронні довірчі послуги”.

У новій редакції також викладено Заяву на виготовлення пенсійного посвідчення (додаток 1 до Порядку) та Зразок та опис бланка паперового посвідчення (додаток 2).

Постанова набере чинності з дня її офіційного опублікування. Її опубліковано в "Офіційному віснику" від 21.03.2024.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»