• Посилання скопійовано

Чи може орган ДПС для оформлення пенсії надати інформацію, що така особа була зареєстрована ФОПом?

Податківці підкреслили, що за отриманням юридично значимих відомостей щодо реєстрації фізичною особою – підприємцем необхідно звертатися до Єдиного державного реєстру. Якщо цих даних недостатньо, тоді можна звертатися до ДПС за додатковою інформацією

Чи може орган ДПС для оформлення пенсії надати інформацію, що така особа була зареєстрована ФОПом?

Податківці у підкатегорії 135.06 ЗІР підкреслили, що відповідно до ст. 65 ПКУст. 5 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» взяття на облік фізичних осіб – підприємців як платників податків та як платників єдиного внеску в органах ДПС здійснюється на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр), отриманих у порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державний реєстром та інформаційними системами контролюючих органів згідно із Законом України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон).

Дані про взяття на облік фізичних осіб – підприємців як платників податків та платників єдиного внеску передаються до Єдиного державного реєстру та підтверджуються відомостями з Єдиного державного реєстру.

Отже, першоджерелом відомостей щодо фізичних осіб – підприємців є Єдиний державний реєстр.

Частиною 2 ст. 11 Закону визначено, що відомості, які містяться в Єдиному державному реєстрі, надаються, зокрема, у вигляді безоплатного доступу, виписок, витягів у паперовій та електронній формі, що містять відомості, актуальні на момент запиту або на визначену дату, а також документів у паперовій та електронній формі, що містяться в реєстраційній справі, відповідно до Порядку надання відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, затвердженого наказом Мін'юсту від 05.05.2023 №1692/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08.05.2023 за №750/39806 (далі – Порядок №1692).

Враховуючи викладене, за отриманням юридично значимих відомостей щодо реєстрації фізичною особою – підприємцем необхідно звертатися до Єдиного державного реєстру, згідно з процедурами, встановленими Порядком №1692.

Якщо інформації, отриманої з Єдиного державного реєстру згідно з Порядком №1692 недостатньо, платник єдиного внеску/застрахована особа може отримати документальне підтвердження інформації, яка наявна в реєстрі страхувальників шляхом надсилання запиту про отримання витягу з реєстру страхувальників до контролюючого органу відповідно до Порядку надання інформації з реєстру страхувальників, затвердженого наказом Мінфіну від 21.07.2017 №651, постановою Правління ПФУ від 21.07.2017 №16-1.

На теперішній час реалізовано можливість надіслати запит про отримання витягу з реєстру страхувальників за формою №1-ЗРС через інформаційно-комунікаційну систему «Електроний кабінет» (режим «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету) та отримати витяг/довідку з реєстру страхувальників (щодо фізичної особи – підприємця або фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність) за формою №2-ВРС або довідку з реєстру страхувальників за формою №1-ДРС (режим «Перегляд звітності» приватної частини Електронного кабінету).

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь