• Посилання скопійовано

Чи має право інвалід 2 групи на отримання надбавки на догляд

Порядок призначення до пенсії надбавки на донляд визначено постановою КМУ від 16 липня 2008 року №654 «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян». Згідно з п. 4 цієї постанови з 1 вересня 2008 року інвалідам 1 групи, самотнім інвалідам 2 групи, що потребують постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку, самотнім інвалідам 3 групи, що досягли пенсійного віку, самотнім одержувачам пенсій за віком та за вислугою років, які потребують постійного стороннього догляду і отримують пенсію згідно із законами «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», виплачується надбавка на догляд у розмірі 50 грн. Не мають права на таку надбавку особи, які одержують державну соціальну допомогу на догляд згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

Під висловами «самотні» і «такі, що потребують постійного стороннього догляду» слід розуміти, що така людина має бути самотньою, при цьому повинна потребувати постійного стороннього догляду або досягти пенсійного віку. Самотньою визнають людину, яка не має працездатних родичів, зобов’язаних за законом утримувати її. При цьому місце проживання цих родичів (разом або окремо) для встановлення надбавки значення не має.

Згідно зі сімейним законодавством України у такому разі не беруться до уваги, зокрема, діти, що досягли пенсійного віку, бо вони самі вважаються непрацездатними, тобто діти з об’єктивних причин не можуть надавати належну матеріальну допомогу своїм батькам.

Таким чином, надбавка на догляд встановлюється на підставі довідки про склад сім’ї, виданої уповноваженими органами за місцем проживання, а якщо потрібно, довідки про необхідність постійного стороннього догляду, видану медустановою.

Одинцова Олена Сергіївна, заступник начальника управління — начальник відділу за призначенням пенсій управління ПФУ в Першотравневому районі АРК

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»