• Посилання скопійовано

Проведення планових і позапланових перевірок платників ЄСВ

Лист ПФУ від 31.01.2012 р. №2153/03-20 «Про перевірку документів»

ПФУ роз’яснив порядок проведення планових і позапланових перевірок платників ЄСВ.

Відповідно до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» ПФУ (його територіальні органи) мають право проводити не частіше одного разу на календарний рік планову, а у випадках, передбачених законом, — позапланову перевірку на підприємствах (установах, організаціях) у фізосіб-підприємців бухгалтерських книг, звітів, кошторисів та інших документів про нарахування, обчислення та сплату ЄСВ, достовірності відомостей, поданих до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування, отримувати необхідні пояснення, довідки і відомості (зокрема, письмові) з питань, що виникають під час такої перевірки.

Планові і позапланові перевірки проводяться на підставі бухгалтерських книг, кошторисів та інших документів (постанова КМУ від 09.03.2011 р. №233).

Згідно з Законом «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» бухоблік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства і до його ліквідації.

Отже, перевірці підлягають документи за весь період з моменту проведення попередньої перевірки платника.

При цьому органи Пенсійного фонду беруть до уваги положення ст. 8 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», відповідно до якої на власника (уповноважений орган, посадову особу), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів, покладено відповідальність за збереження оброблених документів, регістрів і звітності, та строки зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерських звітів та балансів у архіві підприємства, установи, визначені наказом Головного архівного управління при КМУ від 20.07.98 р. №41 «Про затвердження Переліку типових документів».

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь