• Посилання скопійовано

Фізособи-СПД, що отримують пенсію за вислугу років, — не звільняються від ЄСВ

Лист ПФУ від 28.02.2012 р. №4691/03-20 «Щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування»

ПФУ відповів на запит щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізособами-СПД, які обрали спрощену систему оподаткування.

Фонд нагадує, що відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» фізособи-СПД, що обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами й отримують пенсію або соцдопомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ лише за умови їхньої добровільної участі у системі загальнообов’язкового соцстрахування.

Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено такі види пенсійних виплат, як пенсія за віком, пенсія у зв’язку з втратою годувальника та пенсія з інвалідності внаслідок загального захворювання (у т. ч. каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства).

Умови призначення пенсії за віком визначено ст. 26 цього Закону.

Фізособи-СПД, що отримують пенсію за вислугу років відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», не звільняються від сплати ЄСВ.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»