• Посилання скопійовано

Чи має право на лікарняний по догляду за хворою дитиною батько, якщо мати перебуває у декретній відпустці

ФСС з ТВП зауважив, що чинним законодавством не передбачено надання допомоги з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною у період перебування матері у відпустці по догляду за дитиною до трьох років іншій застрахованій особі

Чи має право на лікарняний по догляду за хворою дитиною батько, якщо мати перебуває у декретній відпустці

Київське відділення Фонду з ТВП роз'яснило, що частиною 5 статті 22 Закону 1105 передбачається надання допомоги по догляду за дитиною лише в разі захворювання матері або іншої особи, яка доглядає за дитиною віком до трьох років, з першого дня впродовж усього періоду непрацездатності.

Листок непрацездатності працюючій особі видається лікарем-педіатром на підставі довідки з поліклініки чи стаціонару, що засвідчує захворювання матері, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років

Отже, стаття 22 Закону №1105 пов’язує настання страхового випадку з хворобою особисто матері дитини, а не перебування її чи іншої особи в лікувальній установі разом із хворою дитиною.

Тому листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до трьох років, мати якої перебуває у відпустці по догляду за другою новонародженою дитиною, батькові не видається. Підстав для надання його допомоги з тимчасової непрацездатності за хворою дитиною у такому разі немає.

***

Нагадаємо, що нещодавно фахівці ДФС також роз'яснили, чи потрібно донараховувати ЄСВ, якщо закінчення декрету приходиться на наступний календарний рік.

Окрім того, Фонд з ТВП  розповівяк визначити страховий стаж для розрахунку лікарняного.

Про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність у зв'язку з доглядом за хворою дитиною, дитиною віком до трьох років і дитиною-інвалідом до 18 років можна прочитати тут >>>

Усі новини на тему >>>

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»