• Посилання скопійовано

Мобілізація, прогули або хвороба дитини: чи включати до розрахункового періоду для лікарняних?

Фонд з ТВП пояснив, чи потрібно включати до розрахункового періоду для нарахування лікарняних періоди відсутності працівника на роботі у зв’язку з мобілізацією, хворобою дитини чи прогулом

Мобілізація, прогули або хвороба дитини: чи включати до розрахункового періоду для лікарняних?

ФСС з ТВП у листі від 25.05.2016 р. №5.2-32-812 роз'яснив:

1) Період збереження за працівником, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, середнього заробітку з 18.03.2014 р. до 31.12.2015 р., який компенсується за рахунок коштів держбюджету, повинен виключатися із розрахункового періоду.

2) Відповідно до п. 3.4 Інструкції №455, якщо дитина продовжує хворіти, то особі, яка доглядає за нею, після закінчення максимального строку листка непрацездатності видається довідка за формою №138/о.

Оскільки чинним законодавством передбачено підтвердження тимчасової непрацездатності довідкою, то календарні дні, що підтверджуються довідкою, не враховуються в розрахунковому періоді при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності як період, не відпрацьований з поважної причини.

3) Період відсутності працівника на роботі у зв’язку із його тимчасовою непрацездатністю, яка засвідчена листком непрацездатності, виданим у встановленому порядку, не враховується в розрахунковому періоді при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Що ж стосується періоду відсутності працівника на роботі без поважної причини (прогул), то такий період не виключається із розрахункового періоду, оскільки прогул не належить до поважних причин.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»