• Посилання скопійовано

Підприємець є пенсіонером за віком: з якого періоду він звільняється від сплати ЄСВ?

З якого періоду ФОП звільняється від сплати ЄСВ за себе, якщо вона набула статус пенсіонера за віком або особи з інвалідністю та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу? Консультує ДФСУ

Підприємець є пенсіонером за віком: з якого періоду він звільняється від сплати ЄСВ?

ДФСУ у підкатегорії 301.04.02 ресурсу "ЗІР" нагадує, що відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону №2464 підприємці, в тому числі "єдинники", звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони:

  • отримують пенсію за віком;
  • або є особами з інвалідністю,
  • або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058,
  • та отримують пенсію або соціальну допомогу.

Таким чином, ФОП, яка набула статус пенсіонера за віком або особи з інвалідністю та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, або досягла віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, звільняється від сплати за себе ЄСВ з наступного місяця після набуття такого статусу. 

Оскільки пропорційний розрахунок бази нарахування ЄСВ для даної категорії платників Законом №2464 не передбачений, то місяць, в якому така особа набула право на пенсію за віком або статус особи з інвалідністю, або досягла віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, відноситься до базового звітного періоду, за який сплачується ЄСВ.

***

Читайте також:

Пенсійна реформа: наслідки для роботодавців та підприємців 

Підприємець є пенсіонером за вислугу років: що зі сплатою ЄСВ у 2018 році?

 

Нарахування ЄСВ у 2018 році — у запитаннях та відповідях від податківців

На підставі: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»