• Посилання скопійовано

З якого місяця при набутті статусу пенсіонера ФОП не сплачує ЄСВ?

ФОП у лютому набула статусу пенсіонера за віком. З якого періоду така особа звільняється від сплати єдиного соцвнеску за себе? Консультує ДФСУ

З якого місяця при набутті статусу пенсіонера ФОП не сплачує ЄСВ?

«Вісник. Офіційно про податки»

ФОП, яка набула статус пенсіонера за віком та отримує відповідно до закону пенсію, звільняється від сплати за себе єдиного внеску з наступного місяця після набуття такого статусу.

Оскільки пропорційний розрахунок бази нарахування єдиного внеску для такої категорії платників Законом про ЄСВ не передбачено, то місяць, у якому така особа набула право на пенсію за віком, відноситься до базового звітного періоду, за який сплачується єдиний внесок.

Податківці наголошують, що платники єдиного внеску зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок (п. 1 частини другої ст. 6 Закону про ЄСВ).

Крім того, єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (частина  2 ст. 9 цього Закону про ЄСВ).

Світлана Кепіна,

начальник Управління адміністрування єдиного внеску, методології та розгляду звернень платників податків Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФСУ

***

Читайте також:

Як перевірити свій страховий стаж для пенсії онлайн? Адреса сайту та інструкція.

Набрали чинності зміни до порядку індексації пенсій.

Підприємець є пенсіонером за віком: з якого періоду він звільняється від сплати ЄСВ? 

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»