• Посилання скопійовано

ФПУ пропонує зараховувати у страховий стаж періоди, за які роботодавець не сплатив ЄСВ

Федерація профспілок України наполягає на захисті застрахованих осіб при наявності на підприємствах заборгованості минулих періодів зі сплати єдиного соціального внеску

ФПУ пропонує зараховувати у страховий стаж періоди, за які роботодавець не сплатив ЄСВ

Починаючи з 2004 року для призначення пенсій у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Для отримання страхових виплат у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні страховий стаж у зазначеному порядку обчислюється починаючи з 2011 року.

Періоди, за які у реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються і застраховані особи втрачають страховий стаж для призначення пенсій і відповідно не враховується заробітна плата за ці періоди. Аналогічно у соціальному страхуванні – якщо у розрахунковому періоді для страхової допомоги відсутні сплачені за застраховану особу внески, вона не отримує належної у повному обсязі компенсації втраченого заробітку у зв’язку із страховим випадком, - пояснюють у ФПУ.

Відповідно до законодавства, якщо у страхувальника існує заборгованість із сплати ЄСВ, сплачені страхувальником поточні суми єдиного внеску зараховуються в рахунок погашення боргу у порядку календарної черговості його виникнення.

З метою забезпечення законних прав застрахованих осіб ФПУ пропонує ініціювати зміни до законодавства щодо порядку обчислення страхового стажу та заробітку для призначення пенсій і надання виплат у системі соціального страхування при наявності у роботодавця заборгованості минулих періодів зі сплати ЄСВ.

Необхідно повернути раніше діючу правову норму статті 254 КЗпП, скасовану у 2003 році, яка визначала, що несплата підприємством, установою, організацією страхових внесків не позбавляє працівників права на забезпечення по державному соціальному страхуванню у повному обсязі. Адже вини працівника у даному випадку немає.

На це звертала увагу і Міжнародна організація праці, яка у Меморандумі технічних зауважень до проекту Трудового кодексу рекомендувала, щоб у Трудовому кодексі чи в іншому застосовному праві соціального забезпечення було гарантовано, що невиплата обов'язкового державного соціального страхування роботодавцем не позбавляє працівника переваг соціального забезпечення, на яке він мав би право, у разі якби роботодавець сплатив обов'язкове державне соціальне страхування.

Нині сторонами соціального діалогу напрацьовується проект Генеральної угоди на новий строк і ФПУ наполягає на включенні до неї положення щодо розробки КМУ відповідних законодавчих змін із вирішення порушеної проблеми.

Але зважаючи на те, що зазначене питання потребує негайного вирішення, ФПУ у квітні 2018 року звернулась до Мінсоцполітики з проханням ініціювати зміни до законодавства з метою забезпечення належного захисту застрахованих осіб.

Крім того, необхідність вирішення цього питання порушено у рамках співпраці ФПУ з Міністерством юстиції України, в ході якої напрацьовуються заходи з прискорення ліквідації заборгованості по заробітній платі та інших виплатах, пов’язаних із трудовими правовідносинами

Джерело: Федерація профспілок України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»