• Посилання скопійовано

Максимальну базу нарахування ЄСВ збільшать, а відповідальність за його несплату посилять. Уряд погодив законопроект

14 листопада на засіданні Уряду було схвалено розроблений Мінсоцполітики законопроект щодо вдосконалення адміністрування ЄСВ

Максимальну базу нарахування ЄСВ збільшать, а відповідальність за його несплату посилять. Уряд погодив законопроект

Сьогодні, 14 листопада, Кабмін схвалив проект закону про збільшення з 1 січня 2019 року максимальної величини бази нарахування ЄСВ з 55 845,5 грн до 104 325 грн або 25 мінімальних зарплат. Відповідний проект закону сьогодні схвалили на засіданні Уряду, передає кореспондент УНН.

«Ми пропонуємо збільшити максимальну величину бази нарахування ЄСВ з 15 до 25 мінімальних зарплат. Тобто до суми 104 тис. 325 грн. Пропонується встановити регресивну шкалу розміру сплати ЄСВ з заробітної плати, доходу, що перевищує максимальну величину з метою стимулювання до легалізації доходів громадян. Ставка ЄСВ на ту суму заробітної плати, яка перевищує максимальну базу оподаткування, тобто більше 104 тис. грн, зменшуватиметься відповідно аж до 5% на суму, що перевищує 270 розмірів мінімальних заробітних плат», – доповів на засіданні Уряду міністр соціальної політики Андрій Рева.

Також, за словами міністра, у законодавстві про працю пропонується встановити вимоги застосовувати на підприємствах принципи диференціації заробітної плати залежно від складності кваліфікації і відповідальності роботи. «При цьому встановити вимогу сплачувати ЄСВ керівникам підприємств із розрахунку двох мінімальних заробітних плат, в тому числі, тим 84 тис., які живуть на мінімальну зарплату і ні в чому собі не відмовляють», – зазначив Рева.

Більше про зміни, які пропонуються цим законопроектом, можна дізнатися з оприлюдненої сьогодні Урядом презентації від Мінсоцполітики "Запровадження справедливого механізму нарахування єдиного соціального внеску". Коротко про те, що може змінитися (зі слайдами), читайте нижче.

 

 Що саме передбачено цим законопроектом (на основі презентації від Мінсоцполітики)?

1. Збільшення з 1 січня 2019 року максимальної величини бази нарахування ЄСВ. 

 

2. Встановлення регресивної шкали розміру ЄСВ для заробітної плати (доходу), що перевищує максимальну величину.

3. Посилення вимоги до встановлення систем оплати праці, які передбачають диференціацію зарплати

4. Посилення відповідальності за несплату обов'язкових платежів до Пенсійного фонду та ФСС

5. Заміна механізму відшкодування роботодавцями Пенсійному фонду витрат на виплату пільгових пенсій на сплату підвищеного ЄСВ за Списоком №1 15% та Списком №2 7%

6. Розстрочення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до 60 місяців

Від редакції

Звертаємо увагу! У розробленому законопроекті від Мінсоцполітики не було норм щодо збільшення розміру мінімального страхового внеску. Але, за словами міністра соцполітики, виходить, що таку зміну планують внести у Закон №2464.  Тож крапку у цьому питання поставить тільки текст зареєстрованого законопроекту на сайті ВРУ. 

Докладно про усі зміни ми розкажемо в окремій аналітичній статті вже після його появи на сайті ВРУ. Коротко про законопроект ми розповідали тут>

***

Читайте також: Невиїзд за борги з ЄСВ, регресивна шкала та інші масштабні зміни – у законопроекті від Мінсоцполітики

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»