• Посилання скопійовано

Член фермерського господарства став пенсіонером або отримав групу інвалідності: чи повідомляти ДФС?

Податківці розповіли, чи потрібно членам фермерського господарства при набутті статусу пенсіонера за віком та отриманні відповідно до закону пенсії або при встановленні йому групи інвалідності з виплатою соцдопомоги повідомляти про це

Член фермерського господарства став пенсіонером або отримав групу інвалідності: чи повідомляти ДФС?

Як відомо, від сплати ЄСВ за себе звільняються члени фермерського господарства, які:

Про це розповідали податківці тут.

Звертаємо увагу! Такі особи можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування.

Але постає питання: чи потрібно інформувати про початок отримання пенсій ДФС? Про це далі.

 

Член фермерського господарства став пенсіонером

На сьогодні обмін даними між ДФСУ, Пенсійним фондом та фондами соціального страхування відбувається відповідно до протоколів обміну інформацією, розроблених на виконання Порядку обміну інформацією, затвердженого наказом Міндоходів від 19.09.2013 р. №494, постановою ПФУ від 19.09.2013 р. №16-1.

Так, ДФСУ та ПФУ складено Протокол №10/3 (далі – Протокол) про обмін інформацією щодо даних про фізичних осіб (платників єдиного внеску) – пенсіонерів за віком або осіб з інвалідністю.

Відповідно до норм Протоколу, ПФУ надає ДФСУ інформацію щодо фізичних осіб (платників єдиного внеску) про те, що вони є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю із зазначенням дати встановлення пенсії або інвалідності.

Тому членам фермерського господарства, що набувають статус пенсіонера за віком та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, окремо повідомляти ДФС про такий статус не потрібно.

 

Члену фермерського господарства встановлено групу інвалідності

Якщо ж член фермерського господарства є особою з інвалідністю та отримує соціальну допомогу від Фонду соцстраху або Управління праці та соцзахисту населення, то підтвердженням встановлення інвалідності є довідка до акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності. От її слід надати до ДФС за місцем реєстрації.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»