• Посилання скопійовано

ДФСУ про обов’язок постановки на облік членів фермерських господарств у 2018 році

Державна фіскальна служба наголошує, що члени фермерського господарства з 01.01.2018 р. зобов’язані стати на облік в органах доходів і зборів як платники ЄСВ

ДФСУ про обов’язок постановки на облік членів фермерських господарств у 2018 році

ДФСУ у листі від 12.01.2018 р. № 1020/7/99-99-13-02-01-17  нагадує, що з 01.01.2018 р. члени фермерського господарства виключені із переліку платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Отже, за заявами про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, поданими членами фермерських господарств до органів доходів і зборів, Договори про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – договір) органами доходів і зборів з 01.01.2018 р. не укладаються.

Органи доходів і зборів в односторонньому порядку, станом на 31.12.2017 р., мали достроково розірвати укладені з членами фермерських господарств Договори, з обов’язковим повідомленням таких осіб про підстави дострокового розірвання такого договору.

Останнім звітним періодом (місяцем), за який члени фермерського господарства сплачують ЄСВ, відповідно до укладеного договору, у розмірі 22,0% є грудень 2017 року, граничний термін сплати – до 22.01.2018 р.

Члени фермерського господарства, з якими розірвано договори, у зв’язку зі зміною з 01.01.2018 р. законодавства про єдиний внесок, подають до органів доходів і зборів самі за себе протягом 30 календарних днів після розірвання договору таблицю 1 Звіту з ЄСВ (додаток 6) за період з початку дії договору по грудень 2017 року включно. Дострокове розірвання договорів у цьому випадку не є підставою вважати договори такими, умови за якими не виконано. У подальшому така особа, у разі бажання, матиме право на укладення договору, якщо буде належати до кола осіб, які мають право на добровільну сплату ЄСВ.

Податківці наголошують, що члени фермерського господарства, вичерпний перелік яких визначено частиною третьою статті 3 Закону №973, з 01.01.2018 р. зобов’язані стати на облік в органах доходів і зборів як платники ЄСВ.

Це не поширюється на членів фермерських господарств, які є застрахованими особами (найманими працівниками, фізичними особами-підприємцями, головами фермерських господарств як юридичних осіб так і фізичних осіб-підприємців зі статусом сімейного фермерського господарства).

У разі втрати членом фермерського господарства статусу застрахованої особи або статусу особи з інвалідністю, або припинення виплати соціальної допомоги, такий член фермерського господарства зобов’язаний стати на облік в органах доходів і зборів як платник ЄСВ.

Усе про сільське господарство
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

У листі від 19.01.2018 р. №1638/7/99-99-13-02-01-17  податківці зазначили, що для взяття на облік платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування членам фермерських господарств, на яких не поширюється дія Закону №755-IV, необхідно подати до контролюючого органу за місцем проживання Заяву про взяття на облік платника єдиного внеску за формою № 1-ЄСВ. У заяві необхідно обов’язково зазначити додаткову інформацію: податковий номер та найменування фермерського господарства, членом якого він є. Така заява повинна бути додатково підписана Головою фермерського господарства.

Як зазначено у листі № 1020/7/99-99-13-02-01-17, у разі ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік платниками ЄСВ, на яких не поширюється дія Закону №755, накладається штраф у розмірі 10 н.м.д.г. (170 грн).

Після взяття на облік в органах доходів і зборів платниками ЄСВ, на членів фермерських господарств поширюються обов’язки, визначені, зокрема, пунктом 1 частини другої статті 6 Закону №2464, щодо своєчасного та в повному обсязі нараховування, обчислення і сплати єдиного внеску.

Члени фермерського господарства зобов’язані сплачувати за себе ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Такі платники можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили. При цьому суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

ДФСУ наголошує: ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника, а за порушення законодавства про єдиний внесок, зокрема, за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску передбачено фінансову відповідальність.

***

Читайте також:

Нарахування ЄСВ у 2018 році — у запитаннях та відповідях від податківців.

Особливості сплати ЄСВ фермерським господарством у 2018 році: роз'яснення ДФС.

Пенсійна реформа: наслідки для роботодавців та підприємців.

Перелік осіб, які звільнені з 01.01.2018 р. від сплати ЄСВ 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»