• Посилання скопійовано

З 1 липня нещасні випадки будуть розслідуватися за новими строками

З 1 липня проведення розслідування нещасного випадку буде здійснюватися протягом 5 робочих днів, спеціального розслідування – до 15 робочих днів

З 1 липня нещасні випадки будуть розслідуватися за новими строками

ФСС розповідає, що під головуванням начальника управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Сергія Таровика відбулася селекторна нарада з питань організації участі страхових експертів з охорони праці в розслідуванні нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Участь у заході взяли начальники профільних відділів управління виконавчої дирекції Фонду, керівництво та фахівці управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях та місті Києві.

Сергій Таровик зазначив, що 17.04.2019 Кабінетом Міністрів України було затверджено нову редакцію Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, документ набуде чинності з 01.07.2019. За його словами, новий порядок дозволяє гарантувати страховий захист на випадок виробничих травм і захворювань більш широкому колу осіб, зокрема, дія документу розширена на всіх застрахованих осіб: фізичних осіб-підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерських господарств, осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору тощо.

Водночас, С.Таровик наголосив, що пріоритетом роботи страхових експертів Фонду залишається упередження настання нещасних випадків і професійних захворювань серед працівників.

Начальниця відділу організаційно-методичного забезпечення роботи страхових експертів Ірина Васинська ознайомила учасників наради із основними змінами та новими нормами Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, що набудуть чинності з першого липня.

Так, документом подовжено строки проведення розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) до 5 робочих днів (проти 3 днів у попередній редакції), спеціального розслідування – до 15 робочих днів (проти 10 днів).

Впроваджено строк давності для розслідування нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, який становитиме три роки з дня їх настання (у разі встановлення факту нещасного випадку рішенням суду, розслідування проводиться незалежно від дати його настання). Також встановлено строк дії повідомлення за формою П-3 – він складає шість місяців з моменту встановлення діагнозу хронічного професійного захворювання (отруєння) у працівника.

Крім того, з липня рішення щодо визнання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) пов’язаними чи не пов’язаними з виробництвом буде прийматись комісією (спеціальною комісією) шляхом голосування простою більшістю голосів. У разі рівної кількості голосів членів комісії голос голови комісії є вирішальним.

З метою оптимізації скасовано акт за формою Н-5, натомість складається акт за формою Н‑1/П (якщо нещасний випадок пов'язаний із виробництвом) або Н-1/НП (якщо не пов'язаний). Також надано право, у разі виявлення в затвердженому акті за формою Н-1 недоліків у оформленні, що не впливають на об’єктивність розслідування, причини настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) та висновки комісії (спеціальної комісії), вносити необхідні зміни безпосередньо наказом роботодавця або органу, що утворив комісію.

***

Читайте також:

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»