• Посилання скопійовано

ФОП припиняє свою діяльність: як знятися з обліку ДПС щодо ЄСВ?

ФОП знімається з обліку ЄСВ після проведення перевірки та здійснення остаточного розрахунку. Датою зняття з обліку платника ЄСВ є дата внесення запису до реєстру страхувальників

ФОП припиняє свою діяльність: як знятися з обліку ДПС щодо ЄСВ?

ДПС у Житомирській області пояснює, що Законом України від 13.05.2014 р. №1258-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців за заявницьким принципом» внесено зміни до Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №2464).

Зняття з обліку платників єдиного внеску – ФОП здійснюється контролюючими органами на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників та проведення остаточного розрахунку (абз. 7 ч. 1 ст. 5 Закону №2464).

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП, така фізична особа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску, в частині діяльності, яка здійснювалася нею як ФОП (ч. 4 ст. 6 Закону №2464).

Останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи (ч. 8 ст. 9 Закону №2464).

Платник єдиного внеску – ФОП знімається з обліку після проведення перевірки та здійснення остаточного розрахунку зі сплати єдиного внеску.

До  реєстру страхувальників вносяться відповідні записи із зазначенням дати та причини зняття з обліку платника єдиного внеску.

Датою зняття з обліку платника єдиного внеску є дата внесення запису до реєстру страхувальників.

***

Читайте також: Припинення підприємницької діяльності: коли ДФС зніме з обліку щодо ЄСВ?

Джерело: ДПС у Житомирській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»