• Посилання скопійовано

Відкриття лікарняних дистанційно під час карантину: ініціатива МОЗ

Оприлюднено проект змін до Інструкції №455 від МОЗ щодо порядку видачі лікарняних листків під час карантину

Відкриття лікарняних дистанційно під час карантину: ініціатива МОЗ

На сайті СПО профспілок оприлюднено проєкт наказу МОЗ "Про затвердження Змін до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян" (завантажити).

Зокрема, пропонується, щоб на період проведення заходів, спрямованих запобіганню виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацією та ліквідацією її спалахів та епідемій в Україні, лікарі первинної ланки мали можливість відкривати листки непрацездатності на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку або інтернет-телефонії з обов’язковим відповідним записом у медичній карті амбулаторного хворого. Відповідні зміни планують внести до п. 1.7 розділу I  Інструкції №455

Крім того, у новій редакції пропонують викласти розділ 5 Інструкції №455 "Порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність при карантині". За ним, на період тимчасового відсторонення від роботи осіб, робота яких пов'язана з обслуговуванням населення, які були в контакті з інфекційними хворими або є бактеріоносіями, у разі неможливості здійснення ї тимчасового переведення за згодою на іншу роботу, не пов'язану з ризиком поширення інфекційних хвороб,  листок непрацездатності видається лікарем -інфекціоністом або лікуючим лікарем  на підставі результатів досліджень лабораторних центрів МОЗ.

На період перебування застрахованої особи у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції чи обсервації під медичним наглядом у зв’язку з карантином, крім хворих осіб, листок непрацездатності видається лікуючим лікарем на строк, визначений галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я. У такому випадку в бланку листка непрацездатності лікуючий лікар власноруч має обов’язково зробити відповідний запис у графі «Причина непрацездатності:», вказавши причину звільнення від роботи: «11-ізоляція від COVID-19».

Текст змін до Інструкції №455 можна переглянути тут, а порівняльну таблицю - ось тут.

Очікується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»