• Посилання скопійовано

Як дізнатися про дату фінансування ФСС лікарняних?

Від дати подачі до Фонду заяви-розрахунку залежить час виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнатись її можна на своєму підприємстві, або в робочому органі ФССУ

Як дізнатися про дату фінансування ФСС лікарняних?

Фонд соціального страхування України опікується понад 12 мільйонами працюючих українців, кожен з яких у разі хвороби або травми має право на виплати за лікарняними листками.

Як дізнатись, коли Фонд профінансує допомогу по тимчасовій непрацездатності?

  • Допомога по тимчасовій непрацездатності – це оплата за лікарняними листками, яка повністю або частково компенсує працюючим втрачений заробіток за час лікування.
  • Її розмір прямо залежить від тривалості страхового стажу та складає від 50% середнього доходу (якщо стаж до 3-х років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років).
  • Аби отримати виплату, необхідно передати листок непрацездатності своєму роботодавцю – зробити це потрібно упродовж не більш ніж 12 місяців з дня відновлення працездатності.
  • На підставі лікарняного листка комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства приймає рішення щодо призначення допомоги. Відповідно до закону, таке рішення має бути прийнято упродовж 10 календарних днів з моменту подачі вами документів роботодавцю.
  • Згідно з рішенням комісії роботодавець розраховує суму допомоги, після чого оформлює та передає відповідну заяву-розрахунок на фінансування до Фонду соціального страхування України. Це має бути зроблено не пізніше 5 робочих днів після прийняття рішення комісією.
  • Саме від дати подачі до Фонду заяви-розрахунку залежить час виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнатись її можна на своєму підприємстві, або в робочому органі ФССУ за телефонами: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/uk/authorityInfo/map, чи номерами гарячих ліній: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493
  • Зазвичай строк виплати складає не більше 10 робочих днів з моменту прийняття Фондом заяви-розрахунку.
  • Однак, сьогодні через недоотримання частки ЄСВ від плану строк фінансування складає близько 15 робочих днів, тобто затримка у виплатах становить 5 робочих днів. Усі вони здійснюються у повному обсязі.
  • Тривалість такої затримки коливається, адже залежить від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду – по мірі сплати ЄСВ роботодавцями, кошти одразу направляються Фондом на фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат.
  • Дізнавшись дату подачі заяви-розрахунку, ви можете слідкувати за станом виплат онлайн на телеграм-каналі ФССУ: t.me/socialfund, де в оперативному режимі оновлюється інформація щодо сум і дат, за які Фондом здійснено фінансування.
  • Після того, як Фондом буде профінансовано дату, у яку подано вашу заяву-розрахунок, кошти надійдуть на рахунок роботодавця.
  • Роботодавець здійснює виплату допомоги від Фонду своїм працівникам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати. Водночас, закон не забороняє здійснювати такі виплати раніше, одразу після надходження коштів від Фонду.

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»