• Посилання скопійовано

Комітет за зміни в отриманні допомоги по частковому безробіттю та у сфері зайнятості

Комітет ВРУ з соцполітики рекомендував прийняти за основу законопроект №3486

Комітет за зміни в отриманні допомоги по частковому безробіттю та  у сфері зайнятості

Верховна Рада України розповідає, що члени Комітету розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту населення в період карантину, пов’язаного з запобіганням виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) №3486 на засіданні 27 травня.

Під час засідання відбувся попередній розгляд щодо доцільності включення до порядку денного сесії.

Як зазначалося законопроект розроблено з метою забезпечення соціального захисту безробітних осіб, працівників та роботодавців, які можуть стикнутися з негативними соціально-економічними наслідками в період карантину, а також стимулювання розвитку сімейних фермерських господарств на виконання цілі 7.3. «Українські працівники мають легальну роботу та витрачають менше часу на пошук нової легальної роботи» Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої постановою КМУ від 29.09.2019 р. №849.

Проектом Закону пропонується внести зміни до Закону України «Про зайнятість населення» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», які спрямовані на забезпечення соціального захисту населення, яке може постраждати від наслідків поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), зокрема, не залежно від замкнутості циклу виробництва на підприємстві та етапів технологічного процесу.

Проектом також пропонується привести у відповідність до законодавства строки, у які роботодавці повідомляють територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, про заплановане масове вивільнення працівників.

З метою остаточного усунення неоднозначного трактування положень законодавства щодо захисту осіб з інвалідністю пропонується внести відповідні зміни до ст. 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» визначивши, що кошти, які надійшли до державного бюджету від сплати адміністративно-господарських санкцій і пені, можуть використовуватись Фондом соціального захисту інвалідів для надання роботодавцям компенсацій, визначених у Законі України «Про зайнятість населення», які забезпечують працевлаштування осіб з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних за направленням центрів зайнятості.

Крім того, пропонується врегулювати питання щодо надання ваучерів особам, звільненим з військової служби після участі у проведенні АТО/ООС без умови встановлення інвалідності.

Також пропонується дозволити головам сімейних фермерських господарств сплачувати єдиний соціальний внесок за себе та за членів сімейного фермерського господарства.

Члени Комітету за результатами обговорення прийняли рішення включити законопроект до порядку денного сесії та рекомендувати Верховній раді прийняти його за основу.

***

Читайте також: Роботодавці звернулися до Третьякової з метою спрощення отримання допомоги по частковому безробіттю

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»