• Посилання скопійовано

19 липня – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за IІ квартал 2021 року

Нагадуємо, що з 1 січня 2021 року діють нові реквізити рахунків для сплати ЄСВ. А за ІІ квартал 2021 року сума ЄСВ становить 3960 грн. До того ж за червень вперше в поточному році потрібно буде сплачувати ЄСВ фізособам-«єдинникам» 1 групи

19 липня – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за IІ квартал 2021 року

Нові рахунки для сплати

Нагадуємо, що сплачувати ЄСВ ФОП мають на нові рахунки, які були відкриті з 1 січня 2021 року. З ними можна ознайомитися тут.

Кошти, сплачені платниками на старі рахунки, не зараховуються, а повертаються платникам, як нез’ясовані надходження.

Для зручності вибору правильного рахунку нагадуємо, що для категорії платників ЄСВ – ФОП та самозайнятих осіб передбачено символ 204. А при перерахунку ЄСВ символ рахунку (цифри з дев’ятнадцятої по двадцять першу літерно-цифрового номеру рахунку) відповідає категорії платника ЄСВ.

 

Розмір ЄСВ за IІ квартал – 3960 грн

За Законом про Держбюджет на 2021 рік,  з 1 січня розмір мінімальної зарплати збільшився до 6000 грн. Про це ми писали тут.

Відповідно мінімальний страховий внесок з ЄСВ  з 1 січня становить: 6000 х 22% = 1320 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ з 1 січня  2021 року – 90000 грн.

Тож за ІІ квартал 2021 року мінімальна сума ЄСВ до сплати за себе у ФОП, незалежно від системи оподаткування і групи, буде становити  3960 грн.

Зауважимо, що ФОП – платники єдиного податку першої групи звільнялись від сплати ЄСВ за січень – травень 2021 року.  Відповідно ці платники ЄСВ будуть сплачувати ЄСВ за IІ квартал тільки за червень 2021 року у розмірі 1320 грн.

 

Хто ще  з ФОПів звільняється від сплати ЄСВ?

Крім сплати ЄСВ за працівників, ФОП сплачують ЄСВ і за себе. Проте у 2021 році правила такої сплати змінилися.

З 1 січня 2021 року самозайняті особи (ФОП, фізособи, які здійснюють незалежну профдіяльність, члени фермерського господарства), які перебувать на загальній системі оподаткування, можуть не сплачувати за себе ЄСВ в разі відсутності прибутку.

Тобто, якщо ФОПом не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, він має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Якщо в певному місяці (або навіть і році) оподаткованого ПДФО та ВЗ чистого доходу в самозайнятої особи не буде, то він має право не визначати базу нарахування ЄСВ, а отже і не платити ЄСВ за такий період.  Проте слід пам'ятати про правило – немає сплати ЄСВ, немає і страхового стажу за цей період!

ФОПи-працівники. Якщо ФОП (як "загальники", так і "єдинники") або фізособи, які здійснюють незалежну профдіяльність, одночасно перебувають у трудових відносинах, то вони можуть не платити ЄСВ за себе.

Увага! З 1 січня 2021 р. ФОП або фізособа, яка здійснює незалежну профдіяльність, які перебувають у трудових відносинах, мають право не платити ЄСВ за себе. За умови, що роботодавець сплатив за них ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Якщо роботодавець сплатив ЄСВ, але менше мінімального страхового внеску, то такі самозайняті особи ЄСВ платитимуть. Проте менше ніж звичайно. 

Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Тобто в такому випадку самозайнята особа зможе доплатити за себе лише різницю до мінімального страхового внеску (а може сплатити і більше, проте не більше максимального страхового внеску). 

ФОП-незалежник. З  1 січня 2021 р., якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується ДПС як фізична особа – підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

ФОП-«незалежник», який отримує пенсію або соцдопомогу, ЄСВ за себе не сплачуватиме. Хоча може і платити – за умови добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У звичайної фізособи, яка здійснює незалежну профдіяльність, і статусу ФОП не має, такої пільги не буде. Про це ми докладно розповідали тут.

 

ФОПи-пенсіонери та особи з інвалідністю

Також звільняються від сплати за себе ЄСВ ФОПи, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

 

До якого числа сплачується ЄСВ за IІ квартал?

Закон про ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9) говорить, що ФОП мають сплачувати ЄСВ до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

За інформацією територіальних податківців останнім днем є 19 число, також за календарем ДПС останнім днем сплати ЄСВ ФОПами за IІ квартал є 19 липня. 

 

А що як ФОП не сплатить ЄСВ у зазначені строки?

Законом №540 та Законом №591 передбачається, що за несвоєчасну сплату ЄСВ штрафи і пеня не застосовуються до останнього дня дії місяця карантину включно. Поки карантин діє до 31 серпня. Відповідно до цієї дати не буде фінансових штрафів.

Але податківці в своєму роз’ясненні наголошували на можливості притягнення ФОП до адмінвідповідальності за несплату ЄСВ під час карантину. Наразі адмінштраф становить від 40 до 80 н.м.д.г. (від 680 до 1360 грн).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»