• Посилання скопійовано

Порядок призначення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам-ФОПам, безробітним та ін. підкоригують

Мінсоцполітики оприлюднило проєкт змін до порядку призначення і виплати допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування

Порядок призначення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам-ФОПам, безробітним та ін. підкоригують

Мінсоцполітики оприлюднило проєкт постанови КМУ, яким пропонується внести зміни до Порядку призначення і виплати  державної допомоги сім’ям з дітьми.

Як зазначено у пояснювальній записці, метою змін є спрощення порядку отримання допомоги  у зв’язку з вагітністю та пологами жінками, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Нагадаємо, що за п. 3 Порядку, ними є:

  • жінки з числа військовослужбовців Збройних Сил, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку та із числа поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби;
  • жінки, звільнені з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи та організації незалежно від форми власності за умови, що вагітна жінка була звільнена з роботи не раніше ніж за шість місяців до набуття права на одержання допомоги;
  • жінки, зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні;
  • аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
  • непрацюючі жінки;
  • жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, які не беруть участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

У Порядку пропонують уточнити, що для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами такі жінки мають подати видану лікувально-профілактичним закладом довідку встановленого зразка, а з 1 вересня 2021 р. – інформацію про номер запису щодо сформованого медичного висновку про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, заяву, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики, а також довідку.

Для проведення донарахування зазначеної допомоги у разі ускладнених пологів також подається видана лікувально-профілактичним закладом довідка встановленого зразка (з 1 вересня 2021 р. – інформація про номер запису щодо сформованого медичного висновку про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я).

Перевірка інформації щодо сформованого медичного висновку про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я проводиться з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»