• Посилання скопійовано

Чи потрібна суміснику копія листка непрацездатності: позиція ФСС

Як працівнику-суміснику отримати оплату е-лікарняних? Чи потрібно надавати копію листка непрацездатності, засвідчену підписом і печаткою з основного місця роботи? Що робити ФОПу, який претендує на оплату лікарняних?

Чи потрібна суміснику копія листка непрацездатності:  позиція ФСС

Коментар до листа ФСС  від 12.10.2021 р. № 03/О-878з-1047

У ст. 31 Закону №1105 зазначається, що у разі роботи за сумісництвом, за трудовим договором (контрактом) одночасно зі здійсненням підприємницької чи іншої діяльності підставою для призначення допомоги є копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи.

Для застрахованих осіб, які одночасно здійснюють підприємницьку та іншу діяльність і не працюють на умовах трудового договору (контракту), копію листка непрацездатності засвідчує установа охорони здоров’я, яка його видає.

Але як тепер бути з цією нормою з 01.10.2021 р., коли Україна перейшла на електронні листки непрацездатності?

 

Що робити з лікарняними суміснику?

У Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності не зазначено ні слова про працівників-сумісників. Проте інформація про наявність е-лікарняних надаватиметься за допомогою порталу ПФУ як роботодавцям за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Фахівці ФСС у коментованому листі зазначили: дати відкриття та закриття листка непрацездатності відповідають датам початку строку дії та закінчення строку дії медичного висновку, на підставі якого сформований цей листок непрацездатності. Листок непрацездатності вважається виданим через сім днів після дати закриття листка непрацездатності.

У випадку формування електронного лікарняного працівнику не потрібно подавати за сумісництвом копію листка непрацездатності, засвідчену підписом керівника і печаткою підприємства з основного місця роботи . Оскільки інформація про е-лікарняні відображається на порталі ПФУ, такий е-лікарняний (по суті, витяг з реєстру) буде підставою для оплати і за основним місцем роботи, і за сумісництвом!

 

То що ж, працівник-сумісник більше нічого не надає?

Винятки залишаються.

По-перше, до лютого 2022 року паперові лікарняні ще в деяких випадках надаватимуться. А оскільки застрахована особа може вимагати лікарняні та декретні протягом 12 місяців з дати страхового випадку, то протягом наступного року ми ще зустрічатимемо випадки оплати саме паперових лікарняних. І ось для цього копія, зроблена за основним місцем роботи, потрібна обов’язково!

Також, якщо за місцем роботи за сумісництвом не вдається побачити е-лікарняний (зрозуміло, що це технічна помилка),  працівнику слід звернутися до ПФУ за витягом з електронного реєстру листків непрацездатності в паперовій формі. І надати цей витяг за сумісництвом для оплати.

Пам’ятайте!  За чинним законодавством працівник, який працює за сумісництвом, має надати довідку про середню заробітну плату з основного місця роботи (п. 30 Порядок № 1266). Оскільки сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

Фахівці ФСС та ПФУ подекуди обіцяють, що і розрахунок лікарняних та декретних скоро можна буде робити на порталі ПФУ. І тоді контроль за максимальною величиною доходу працівника буде здійснюватися автоматично, на підставі даних реєстру. Проте поки що такої можливості немає, тож потреба у довідці ще не минула.

 

Що робити ФОПам?

ФОП наразі має право отримувати лікарняні та декретні не лише від ФСС, а й за поточними місцями роботи (зокрема, і там, де він працює за цивільно-правовим договором).

На думку ФСС, ФОПу теж немає потреби отримувати копії листків непрацездатності, оскільки вся інформація про е-лікарняні відображається на порталі ПФУ. Це так, але доступу лише одному ФОПу для оплати е-лікарняного замало.

Це означає, що інформація про е-лікарняні повинна бути доступна не лише роботодавцям, а й замовникам за цивільно-правовими договорами таких ФОПів. Якщо ж ні, то ФОПу теж доведеться брати паперовий витяг з реєстру у ПФУ.

 

Висновки редакції

Вкотре переконуємося, що робота з е-лікарняними законотворцями провадиться в авральному режимі і помилки виправляються «на ходу», незважаючи на обіцянки ще з 2020 року перейти на е-лікарняні. Це зрозуміло навіть з того, що в Законі № 1105 і на сьогодні  залишається згадка про «копію засвідчену підписом й печаткою». Так само й в п. 30 Порядку № 1266 згадується про оплату лікарняного суміснику за наявності копії листка непрацездатності, завіреної підписом й печаткою.

І хіба можуть мати роз’яснення фахівців ФСС вищу юридичну силу ніж Закон?  Так, ми не можемо позбавити сумісника права на оплату часу тимчасової непрацездатності, але й виконати норму ст. 31 Закону №1105 теж виконати не можемо, оскільки електронний листок непрацездатності навіть роздрукувати неможливо з порталу ПФУ, хіба що через функцію «прінтскрін».

Тож доведеться орієнтуватися за ситуацією та діяти так, як пишуть у ФСС.  Сподіваючись, що фахівці ФСС пам’ятатимуть про цей лист і не будуть під час перевірок правомірності виплати лікарняних за кошт ФСС за сумісництвом вимагати копії лікарняних, засвідчених підписами й печатками з основного місця роботи.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»