• Посилання скопійовано

Уряд змінив порядки отримання компенсації за працевлаштування переселенців та допомоги на випадок безробіття

З 2 липня діють нові правила фінансування допомог Фондом безробіття під час війни, зміни в компенсацію за працевлаштування переселенців та новий порядок надання допомоги безробітним особам

Уряд змінив порядки отримання компенсації за працевлаштування переселенців та допомоги на випадок безробіття

2 липня на сайті КМУ було опубліковано постанову від 21.06.2022 р. №735 «Про особливості реалізації державної політики у сферах зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час воєнного стану та після його припинення або скасування».  Цього ж дня її було опубліковано в "Урядовому курʼєрі". Відповідно її норми почали діяти з 2 липня.

Нею визначено нові правила фінансування допомог Фондом безробіття під час війни. А також затверджено у новій редакції Порядок надання допомоги безробітним особам.

До того ж Постановою №735 встановлено, що під час воєнного стану особам і суб’єктам господарювання, яким на день набрання чинності Закону №2220-ІХ  призначили виплати, їх здійснюють з дотриманням умов, передбачених законодавством, що діяло до 07.05.2022 року. 

Зокрема, це стосується:

  • виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття; 
  • допомоги на випадок часткового безробіття; 
  • компенсації, визначеної чинним законодавством про зайнятість населення та про ЄСВ. 

Тимчасово, на період дії воєнного стану, Державна служба зайнятості зупиняє виплату та фінансування компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних зі сплатою ЄСВ. 

Уряд вирішив змінити й Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб унаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 20.03.2022 р. №331.

За змінами роботодавець тепер може подати або копію наказу про працевлаштування особи, або документ, що підтверджує працевлаштування на умовах, передбачених пунктом 2 цього Порядку. 

Також визначено: якщо за результатами додаткової перевірки підтвердиться факт невідповідності роботодавця або працівника вимогам цього Порядку, після прийняття регіональним центром зайнятості рішення щодо надання компенсації витрат:

  • таке рішення скасують; 
  • кошти, виплачені роботодавцю, підлягають поверненню. 

Якщо на дату прийняття рішення трудові відносини з працівником припинено, суму компенсації виплачують пропорційно відпрацьованому часу на місяць.

Також встановлені строки перерахування компенсації регіональними центрами зайнятості. Так,  за перший місяць роботи працівника компенсацію будуть перераховувати  протягом п’яти робочих днів після зарахування коштів на рахунок регіонального центру зайнятості.

***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»