• Посилання скопійовано

Через війну введуть окремі правила виправлення помилок у лікарняних листках

За проєктом наказу МОЗ, Мінсоцполітики та ФСС передбачено внести зміни до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності. Рішення про виправлення помилок буде приймати лікарсько-консультативна комісія лікарні за місцем перебування пацієнта

Через війну введуть окремі правила виправлення помилок у лікарняних листках

На сайті профспілок було опубліковано проєкт спільного наказу МОЗ, Мінсоцполітики та ФСС щодо внесення змін до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності.

У цій Інструкції зʼявляться нові пункти 13-15. Нові норми потрібні  для реалізації прав пацієнтів, які тимчасово втратили свою непрацездатність та внаслідок проведення бойових дій не можуть звернутися до того ж закладу охорони здоров'я для виправлення помилки в виданому листку непрацездатності.

Так от, на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування у випадках особистого звернення пацієнта, на ім'я якого видано бланк ЛН, стосовно виправлення помилок в раніше виданому бланку ЛН, рішення про виправлення приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров'я, а за її відсутності керівник закладу за місцем перебування пацієнта (або за місцем отримання медичної та/або реабілітаційної допомоги) при дотриманні окремих умов.

Але це стосується ситуації, коли у пацієнта немає змоги звернутися  до закладу охорони здоров'я, лікарем якого було видано бланк ЛН, у зв'язку з розташуванням такого закладу в районі проведення воєнних (бойових) дій, або перебуванням в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), чи припиненням діяльності внаслідок обставин непереборної сили.

Помилки виправляються головою лікарсько-консультативної комісії з урахуванням пунктів 3.3 пункту 3 та 4.5 пункту 4 Інструкції.

Проте у такий спосіб  виправлення помилки буде можливе лише в таких графах ЛН:

  • «прізвище, ім'я, по батькові непрацездатного» - за умови внесення змін не більше ніж на 35 відсотків букв кожного слова;
  • «місце роботи: назва підприємства, установи, організації»;
  • «причина непрацездатності» - за наявності первинної облікової медичної документації.

У проєкті наказу також наголошується, що у випадках виправлення помилок згідно з пунктом 13 цієї Інструкції пункт 12 не застосовується. Тобто не видається дублікат відповідного лікарняного листка.

Виправлення помилок вищенаведеним способом буде поширватися на ЛН, що були видані  з категорії «Карантин».

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»