• Посилання скопійовано

Мінфін затвердив новий порядок перевірки банками сплати ЄСВ при виплаті зарплати

Мінфін затвердив новий порядок прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату зарплати. Зокрема, зміниться межа ЄСВ з 1/3 на 1/5 від суми у платіжці для дозволу банків виплачувати зарплату

Мінфін затвердив новий порядок перевірки банками сплати ЄСВ при виплаті зарплати

Мінфін наказом від 16.09.2022 року №291 (зареєстрований в Мінюстиції 30.09.2022 року №1151/38487) затвердив новий Порядок прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати (завантажити).
Також затверджені нові форми довідок. Зокрема:

  • Довідка-розрахунок (завантажити)
  • Довідка про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску (завантажити)

Наказ має набрати чинності одночасно з введенням в дію Закону України "Про платіжні послуги" але не раніше дня його офіційного опублікування. Станом на 13 жовтня його ще не опубліковано в офіційних джерелах. Тож новий порядок запрацює з 1 грудня. 

З дня набрання чинності Наказ №291 почнуть діяти нові форми довідок.

Наказом №291 врегульовано проблему щодо наявної на сьогодні в Порядку №453 невідповідності вимоги щодо сплати єдиного внеску у розмірі не менше 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати як такої, що суперечить чинному законодавчо встановленому розміру єдиного внеску.

Також за новим порядком, платникам єдиного внеску, які звертаються до контролюючих органів за погодженням довідки-розрахунку, у якій сума перерахування єдиного внеску менша за добуток суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в грошових чеках, платіжних інструкціях, та розміру ЄСВ у 22% у зв’язку із застосуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ, та які протягом попереднього року не допустили порушень законодавства про нарахування та сплату єдиного внеску, за рішенням керівника ДПС надається довідка про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку.

Строк дії довідки, що надається платнику єдиного внеску для пред’явлення надавачу платіжних послуг, не повинен перевищувати дванадцяти календарних місяців, починаючи з місяця видачі довідки включно.
І ще новий порядок передбачає надання можливості платникам єдиного внеску отримувати довідку-розрахунок як у паперовій формі, так і в електронній.

Крім цього, в ньому використовуються нові терміни, запроваджені Законом України «Про платіжні послуги», зокрема терміни «платіжна інструкція», «надавач платіжних послуг».

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»