• Посилання скопійовано

Борг з лікарняних та декретних ФСС незабаром погасить: Уряд виділив кошти

Мінсоцполітики ініціювало спрямування додаткових понад 700 млн грн на погашення заборгованостей за виплатами ФСС

Борг з лікарняних та декретних ФСС незабаром погасить: Уряд виділив кошти

Міністерство соціальної політики ініціювало спрямування додаткових понад 700 млн грн на погашення заборгованостей за виплатами Фонду соціального страхування.

Внаслідок комплексу проблем, пов’язаних з воєнною агресією рф та неефективністю управління Фондом страховими коштами, станом на 29 вересня 2022 року у бюджеті Фонду соціального страхування утворилась значна заборгованість за виплатою матеріального забезпечення, зокрема по допомозі по тимчасовій непрацездатності та допомозі по вагітності та пологах перед застрахованими особами.

Для вирішення зазначених проблем з ініціативи Мінсоцполітики Уряд ухвалив рішення про спрямування додаткових понад 700 млн грн на погашення заборгованості. Відповідні рішення були ухвалені Урядом на своєму засіданні 8 жовтня.

Зокрема, Уряд переспрямував на погашення заборгованості 353 млн грн з інших бюджетних програм Мінсоцполітики, а також близько 360 млн грн - за рахунок зменшення адміністративних витрат Фонду соціального страхування.

Також, рішенням Уряду Фонду соцстрахування запропоновано встановити пріоритизацію виплат - виплати коштів мають бути спрямовані, перш за все, для людей, а не на адміністративні витрати.

ДОВІДКОВО

З метою виправлення системних проблем у здійсненні страхових виплат у вересні Верховною Радою було ухвалено Закон «Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (нова редакція) та інших законодавчих актів України» (реєстраційний номер #3663). Зазначений закон вступає в силу з 1 січня 2023 року та допоможе вирішити хронічні проблеми із накопиченням заборгованостей за страховими виплатами громадянам та оптимізувати управління за рахунок приєднання Фонду соцстрахування до Пенсійного Фонду. Це дозволить зменшити адміністративні витрати на утримання апарату, що здійснює виплати, і діджиталізувати виплати отримувачам.

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»