• Посилання скопійовано

Як організувати роботу з призначення та здійснення страхових виплат: відповідь ПФУ

Страхувальник приймає рішення щодо роботи з призначення лікарняних у формі розпорядження згідно з наданими повноваженнями. Форму документа, окремі питання організації такої роботи страхувальник визначає самостійно.

Як організувати роботу з призначення та здійснення страхових виплат: відповідь ПФУ

Федерація професійних спілок України розповідає, що з 1 січня 2023 р. набрала чинності нова редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», ч. 3 ст. 22 якого передбачено, що рішення про призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні листки), приймають страхувальник (роботодавець) або уповноважені ним особи.

Довідково: до 1 січня 2023 року відповідні рішення ухвалювали Комісії зі страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності підприємств (організацій), роботу яких регламентувало Положення, затверджене правління Фонду соціального страхування України (постанова від 19.07.2018 №13).

Через відсутність будь-яких офіційних роз’яснень щодо організації роботи на підприємствах із призначення та здійснення страхових виплат Федерація профспілок звернулася до Пенсійного фонду України. У відповіді Фонду з цього питання зазначається, що страхувальник, реалізуючи вимоги ч. 13 ст. 22 зазначеного Закону, приймає рішення у формі розпорядчих документів згідно з наданими повноваженнями. Форму документа, який видає уповноважена особа, окремі питання організації роботи із призначення та здійснення страхових виплат страхувальник визначає самостійно.  

Відповідь Пенсійного фонду України додається.

 

Джерело: Федерація профспілок України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»