• Посилання скопійовано

Як отримати електронний лікарняний, перебуваючи за кордоном?

На підставі наданих іноземних медичних документів з нотаріальним перекладом формується листок непрацездатності в реєстрі електронних листків непрацездатності ПФУ

Як отримати електронний лікарняний, перебуваючи за кордоном?

МОЗ нагадує, що півтора року тому були запущені електронні лікарняні, що формуються на основі електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН).

Наразі в електронній системі охорони здоров’я сформовано 15,4 млн МВТН, на основі яких видано 13,6 млн електронних лікарняних, у тому числі 6,07 млн лікарняних, що видано з початку повномасштабної війни.

МВТН має бути сформований у день звернення пацієнта, якщо згідно з висновком лікаря пацієнт має тимчасову втрату непрацездатності.

Якщо отримали МВТН за кордоном, то можете звернутися до свого сімейного чи лікуючого лікаря, перебуваючи ще за кордоном, або після повернення до України. На підставі наданих іноземних медичних документів з нотаріальним перекладом формується листок непрацездатності в реєстрі електронних листків непрацездатності Пенсійного фонду, і таким чином ви зможете швидше отримати гарантовані державою соціальні виплати.

У будь-якому випадку мають бути надані іноземні медичні документи та їх нотаріально засвідчені переклади українською мовою.

Якщо ви виїжджаєте за кордон для продовження лікування і маєте вже відкритий МВТН для продовження строку тимчасової непрацездатності, перебуваючи за кордоном, ви маєте надіслати лікуючому лікарю іноземні медичні документи, в яких має бути зазначено строки вашої непрацездатності. 

Якщо ви хворіли за кордоном (та маєте підтвердні медичні документи), проте не мали змоги надіслати документи лікарю з-за кордону, після повернення до України ви протягом року (від строку лікування) можете звернутися до свого сімейного лікаря для формування МВТН тими датами, що зазначені в іноземних медичних документах.

У випадках лікування за кордоном МВТН може бути сформований у таких категоріях:   

  • «Захворювання або травма загального характеру». 
  • «Догляд за хворою дитиною».
  • «Вагітність та пологи».
  • «Ортопедичне протезування».

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»