• Посилання скопійовано

ПФУ пропонують передати функції щодо призначення виплат вагітним та допомоги на дітей

У ВРУ зареєстровано проєкт Закону №9318 зі змінами до деяких законодавчих актів України щодо покращення керованості та адміністрування соціальної підтримки сімей та демографічної політики. Зокрема, ПФУ буде призначення виплат для непрацюючих вагітних жінок

ПФУ пропонують передати функції щодо призначення виплат вагітним та допомоги на дітей

23 травня 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №9318 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення керованості та адміністрування соціальної підтримки сімей та демографічної політики".

Розроблено його з метою забезпечення права сімей з дітьми на допомогу від держави за будь-яких обставин, що є важливим в умовах військової агресії рф проти України, коли частина сімей вимушено змінили своє місце проживання, прискорення призначення та виплати відповідних допомог.

Як зазначено у пояснювальній записці, враховуючи активні бойові дії та окупацію частини України, управління соціального захисту населення відповідних територій не можуть нараховувати соціальні виплати сім’ям. Через децентралізований механізм нарахувань і виплат документи з одного району не можуть потрапити на адміністрування в інший район. Натомість ПФУ має найбільш розвинуту мережу територіальних органів управління в системі соціального захисту населення та працює за екстериторіальним принципом призначення, нарахування пенсій, субсидій, страхових виплат. Цей принцип означає, що незалежно від того, де перебуває людина, особливо в умовах воєнного стану, вона може реалізувати своє право на соціальні виплатити. Цифровізація процесів призначення, нарахування виплат у Пенсійному фонді значно скорочують час від подання документів до отримання пенсій, страхових допомог, виплат, тощо.

З огляду на це, законопроєктом пропонується передати Пенсійному фонду функції з призначення:

  • допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами (для непрацюючих жінок),
  • допомоги при народженні дитини,
  • допомоги при усиновленні дитини,
  • допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування,
  • допомоги на дітей одиноким матерям соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя,
  • оплати послуги патронату над дитиною,
  • державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, у тому числі з інвалідністю,
  • грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, а також сплати ЄСВ за патронатних вихователів, батьків-вихователів і прийомних батьків.

Також пропонується надати можливість звернення громадян в електронній формі через вебпортал електронних послуг та мобільний додаток Пенсійного фонду України. Крім того, залишається можливість звернення сімей з дітьми до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади та посадових осіб Центру надання адміністративних послуг, а також через портал ДІЯ.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»