• Посилання скопійовано

(ОНОВЛЕНО) Передача адміністрування ЄСВ до ПФУ: ВРУ поки що не прийняла Закон

ВРУ не прийняла в цілому законопроєкт №9569 про внесення змін щодо адміністрування ЄСВ. За ним сплачувати ЄСВ доведеться на рахунки ПФУ, а звітувати з ЄСВ – через сайт е-послуг ПФУ. Але дата початку цих змін поки що невідома

 (ОНОВЛЕНО) Передача адміністрування ЄСВ до ПФУ: ВРУ поки що не прийняла Закон

21 березня  ВРУ, найімовірніше, мала би прийняти №9569 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

ОНОВЛЕНО! Про це спочатку повідомив Железняк у своєму Телеграм-каналі. А потім прибрав з переліку цей проєкт.

Тож поки що доля законопроєкту залишається не вирішеною. Так буває...

Але нагадаємо, що саме законопроєкт передбачає.

 

Що передбачає законопроєкт №9569?

За Законом заплановано об’єднати адміністративні структури та покласти адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на Пенсійний фонд України.

Таким чином, взяття на облік страхувальників, забезпечення збору та обліку страхових коштів, контроль за повнотою та своєчасністю їх сплати, ведення Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб, здійснюватиме Пенсійний фонд України відповідно до законодавства.

Відповідно сплата єдиного внеску здійснюватиметься у національній валюті шляхом внесення відповідних сум єдиного внеску на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду. 

Платник ЄСВ буде зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок до територіального органу Пенсійного фонду за місцем обліку платника єдиного внеску (прибрано уточнення основним). Подавати звітність про нарахування ЄСВ потрібно буде через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду в електронній, а страхувальникам, у яких кількість застрахованих осіб не перевищує п’ять осіб – за їх вибором у паперовій формі, у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах соціального захисту населення та Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Велика ймовірність, що замість квартальної єдиної звітності бухгалтерам впровадять дві. При цьому подавати потрібно буде:

  • щомісячну звітність з ЄСВ - до ПФУ;
  • щоквартальну звітність з ПДФО та ВЗ - до ДПС;
  • а от що буде з деклараціями ФОПів, - поки що невідомо. Можливо, знов буде окремий звіт.

 

Про набрання чинності

Поки що невідомо, з якої дати почне діяти ця реформа з адміністрування ЄСВ. Про це розповімо, як тільки зʼявиться підписаний хоча б Спікером ВРУ текст цього Закону.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»