• Посилання скопійовано

Обчислення бази нарахування ЄСВ для фізосіб-«загальників»: розʼяснення від ДПС

Суми єдиного внеску, сплачені протягом звітного року, враховуються фізособами-«загальниками» при остаточному розрахунку єдиного внеску, який підлягає сплаті за звітний рік

Обчислення бази нарахування ЄСВ для фізосіб-«загальників»: розʼяснення від ДПС

Жовківська ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що для фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування (крім електронних резидентів (е-резидентів) базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. Єдиний внесок встановлюється у розмірі 22 відс. до визначеної бази нарахування єдиного внеску (ч. 5 ст. 8 Закону №2464).

ФОПи на загальній системі оподаткування (крім електронних резидентів (е-резидентів) зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (абзац третій ч. 8 ст. 9 Закону №2464). При цьому суми єдиного внеску, сплачені протягом звітного року, враховуються платниками при остаточному розрахунку єдиного внеску, який підлягає сплаті за звітний рік.

Згідно з пп. 4 п. 2 розд. ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 №449 зі змінами та доповненнями, обчислення сум єдиного внеску ФОПами на загальній системі оподаткування (крім електронних резидентів (е-резидентів) здійснюється на підставі даних річних податкових декларацій про майновий стан і доходи та результатів перевірок діяльності таких осіб, що призвела до збільшення або зменшення розміру доходу, який підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому враховуються місяці, протягом яких така особа отримувала дохід (прибуток).

Джерело: ДПС у Львівській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»