• Посилання скопійовано

Зазначення причини звільнення у додатку 5 до єдиної звітності: розʼяснення від ПФУ

За розʼясненням ПФУ, записи про причини звільнення в додатку 5 до єдиної звітності мають вноситися у точній відповідності до формулювань чинного законодавства із посиланням на відповідну статтю, пункт закону

Зазначення причини звільнення у додатку 5 до єдиної звітності: розʼяснення від ПФУ

У листі ПФУ від 18.04.2024 №2800-050202-8/23864 зауважено, що інформація про дату початку та закінчення трудових відносин подається роботодавцем у складі Відомостей про трудові відносини осіб та період проходження військової служби (додаток 5) до єдиної звітності.

Нагадаємо, що  за Порядком №4 у графі 17 додатка 5 «Підстава для припинення трудових або цивільно-правових відносин» зазначається підстава припинення трудових відносин, відносини за договорами цивільно-правового характеру обов’язково під час звільнення особи з категоріями 1 та 2 та у разі закінчення терміну дії цивільно-правового договору. Але деталей зазначення інформації у цій графі Порядок не встановлює.

Тож фахівці ПФУ в межах своєї компетенції вирішили у листі навести деталі. Так, записи про причини звільнення в додатку 5 до єдиної звітності мають вноситися у точній відповідності до формулювань чинного законодавства із посиланням на відповідну статтю, пункт закону.

Фахівці ПФУ не наводять приклад, тож наведемо його ми, від редакції. На нашу думку, формулювання у графі 17 має повторювати те, що раніше зазначали (тепер – лише на бажання працівника!) у  паперовій трудовій книжці, у записі про звільнення. Тобто, наприклад: «Звільнено за власним бажанням, ст. 38 КЗпП» або «Трудовий договір припинено у зв'язку зі смертю працівника, п. 8-2 ч. 1 ст. 36 КЗпП». Адже дані з додатка 5 потрапляють до Реєстру застрахованих осіб і формують те, що називається електронною трудовою книжкою.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»